Narednik, astronaut i spasilac: Najpoznatiji psi u istoriji koji zaslužuju pažnju

Pas je pratio čoveka od pamtiveka Mnogi psi takođe su pravili istorijske zapise

pas, istorija
Foto: Instagram pr. sc.

Ne samo zbog svoje predanosti i posvećenosti, psi se nazivaju najboljim čovekovim prijateljima i možda je svako ko je ikada imao takvog pratioca već mogao da se uveri u to. Pored toga, postoje razni pojedinci koji su postali deo istorije.

Danas nam psi uglavnom služe kao kućni ljubimci, ali još uvek postoje mesta ili profesije u kojima se bave zaštitom imovine, ljudi ili životinja. Ako se osvrnemo na prošlost, videćemo da su mnogi od njih postali ikone. Širom sveta psi su često igrali ogromnu ulogu koja se nije mogla zaboraviti.

Pogledajte sa nama neke od predstavnika koji pripadaju Kući slavnih zahvaljujući njihovoj žrtvi:

Balto i Togo

Ovi psi su postali heroji širom Amerike. Balto i Togo su uspeli da isporuče lek za difteriju na Aljasku iz poznatih psećih zaprega. Prvo su Togo, a zatim Balto, kao čelnici vojnici, prešli više od 1.000 kilometara, spasivši stanovnike zabačenog grada.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Samuel Adams (@samuel_adams_boston_terrier)

Bobi

Nadimkom psa "Čudesni pas", Bobi se proslavio 1923. godine , kada je sam prešao 4.105 kilometara da bi se vratio kući u Silverton, Oregon, SAD. Kada su njegovi vlasnici bili u poseti porodici u Volkottu u državi Indiana.. Iscrpljen, ali odlučan, našao se na putu i, prema procenama, uspeo je da pređe do 4.800 kilometara na svom putu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lancaster Puppies (@lancaster_puppies)

BOO

Mali pomeranac po imenu Boo smatra se jednom od prvih psećih zvezda na društvenim mrežama. Njegova Fejsbuk stranica je kreirana 2009. godine i u vreme vrhunca imala je više od 17 miliona "lajkova". Zovu ga i "najslađi pas na svetu". Boo je umro početkom 2019.

Badi

Godine 1927. čovek po imenu Moris Frank pročitao je članak o obuci pasa kao vodičima za slepe veterane iz Prvog svetskog rata . Frustriran što kao slepa osoba nije bio dovoljno nezavisan, odlučio je da deluje i zatraži pomoć. Doroti Harrison bila je Amerikanka koja je obučavala policijske pse u Švajcarskoj, a kada je dobila njegovo pismo, pristala je da mu pomogne. 11. juna 1928. godine, nakon treninga u Švajcarskoj, Moris je stigao u Njujork i pokazao svima neverovatne sposobnosti svog psa Badija . Od tada se pomoć slepih pasa proširila širom sveta.

Hačiko

Pas Hačiko svakodnevno je pratio svog gospodara na putu do posla i čekao ga je na železničkoj stanici Šibuja dok se nije vratio. Kada je profesor iznenada umro na poslu, nikada se nije vratio u stanicu, a pas je ostao da čeka. Hačiko je svake večeri odlazio na stanicu, čekajući svog profesora neverovatnih 11 godina dok nije umro.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by All That's Interesting (@all_thats_interesting)

Lajka

Zalutala, dvogodišnja kujica Lajka, koja je u svemir poslata u okviru misije Sputnjik 2 , postala je poznata i pre svih astronauta koji su ikada poslati u svemir. Lajka je trebalo da preživi nekoliko dana, ali je umrla samo nekoliko sati nakon starta zbog problema sa termoregulacijom, stresa i pregrevanja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sajt "Svet nauke" (@svetnauke)

Rin Tin Tin

Tokom Prvog svetskog rata u Francuskoj, američki pilot Li Duncan pronašao je nemačkog ovčara . Između njih stvorila se čvrsta veza, koja se ništa nije prekinula. Po dolasku u Ameriku pas je postao miljenik zahvaljujući činjenici da je glumio u više od 25 filmova u Holivudu .

Robot

Pas po imenu Robot postao je poznat u istoriji otkrićem jedne od najvećih kolekcija praistorijskih umetničkih dela. U septembru 1940. godine, četiri tinejdžera i pas Robot krenuli su u avanturu u regionu Dordogne na jugozapadu Francuske . Odlučili su da potraže blago, jer je prema staroj legendi blago bilo skriveno u podzemnom prolazu duboko u šumama Montignac. Dok su šetali kroz gustiš, Robot je pronašao malu jamu pored iščupanog drveta . Dečaci su povećali otvor i gurnuli ga pod zemlju. Pronašli su blago koje je bila kolekcija drevnih umetničkih dela starih najmanje 17.000 godina.

Stubbi

Pas Stubbi postao je narednik zahvaljujući svojoj spretnosti i izvrsnim instinktima. Kako je moguće? Stubbi je bila nezvanična maskota 102. pešadijskog puka američke vojske. U Prvom svetskom ratu raspoređen je u 26. diviziju (Iankee), služio je 18 meseci i učestvovao u 17 borbi na Zapadnom frontu. Štitio je svoj puk od napada gasom , pronašao i utešio ranjenike i navodno zarobio nemačkog vojnika. Bio je jedini pas unapređen u narednika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Matt Cameron (@themattcameron)

Svansea Džek

Svansea Džek je bio crni retriver rođen je 1930. godine. Živio je u oblasti Nort Dok / River Tave u Svanseaju sa svojim gospodarom Villiamom Tomasom. Džek je uvek reagovao kad bi neko vikao u vodi. Njegovo prvo spasavanje dogodilo se u junu 1931. godine, kada je spasio dvanaestogodišnjaka. Nekoliko nedelja kasnije, Džek je spasio još jednog plivača iz vode . Njegova fotografija pojavila se u lokalnim novinama i lokalno veće mu je dodelilo srebrnu medalju i priznanje. Sve u svemu, spasio je oko 27 života.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti