Pudla, pudlica, pas
Shutterstock
Pudla, pudlica, pas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U okolini Barija, u mestu Bitonto, ovaj fenomen otkriven je slučajno jer je familija dopustila da se kuca testira u okviru jednog istraživačkog projekta uticaja virusa korona na pse i mačke. Pudlica je asimptomatična ali pozitivna i to je do sada prvi slučaj u Italiji da je otkriven aktivni virus na psu.

Virusno opterećenje je malo, objašnjava profesor za infektivne bolesti Uni uverziteta u Bariju Nikola Dekaro, a "pas je zaražen od članova familije, svi otkriveni tampon testom da su pozitivni jer su imali simptome, a asimptomatična pudlica na više tampon testova nazalnih, oralnih i rektalnih, rezultira pozitivna, ali pas ne potpada bilo kakvom riziku da oboli".

Uplašeni vlasnici kuca i maca postavljaju pitanja da li kućni ljubimci mogu da prenesu virus na čoveka i profesor odgovara da takav slučaj nije poznat, čovek je opasnost po njih, jer studija Univerziteta iz Barija izvedena na 919 pasa i mačaka na severu Italije, između marta i juna, na serološkom testu pokazala je da je izvestan broj bio u kontaktu sa virusom ali su razvili antitela.

Među njima i jedan broj kućnih ljubimaca koji su živeli sa vlasnicima pozitivnim na virus korona (64 psa i 57 mački) i svi su rezultirali negativni. Profesor Dekaro ističe da je 3,3 posto pasa i 5,7 posto mačaka pokazalo da imaju antitela na ovu bolest, znači uzkupno je njih 9 posto bilo u kontaktu sa virusom.

Tako je pudlica iz okoline Barija prvi otkriveni slučaj u Italiji sa aktivnim virusom kojeg joj je preneo čovek ali infektolog podvlači da psi i mačke sa virusom ne predstavljaju opasnost za čoveka, rizik od zaraze preko njih je nula. Došlo se do rezultata da kućne ljubimce treba čuvati od čoveka zaraženog virusom korona.

Na svetskom nivou svu psi i mačke, koji su često osetljivi na virus korona, do sada je otkriveno, dokumentovanih slučajeva, pozitivnih asimptomatičnih dvadesetak.

Pročitajte još: