Rusija, zima, Jamal, irvasi
Shutterstock
Rusija, zima, Jamal, irvasi

Shutterstock

Rusija, zima, Jamal, irvasi , Foto: Shutterstock

Na severu poluostrva na ruskom Dalekom istoku Kamčatka došlo je do masovnog uginuća irvasa, a razlog bi mogao biti to što su životinje napustile stada i zalutale i nisu mogle da se prehrane, saopstila je regionalna vlada. Prethodno se na društvenim mrežama pojavio snimak mrtvih životinja, a autor snimka naveo je da ima oko trista leševa.

U tundru u regionu Tigil u ponedeljak će helikopterom biti poslat tim stručnjaka, koji treba da otkrije uzroke incidenta, a proveru je počelo i regionalno tužilaštvo. Na Kamčatki radi devet preduzeća za uzgoj irvasa, a na kraju 2020. godine ukupno ih je bilo više od 43.000.

Lokalno stanovništvo u krajnjem severnom ruskom regionu veruje da je između 60.000 i 80.000 životinja možda umrlo od gladi tokom poslednjih nekoliko meseci. Tragedija prati stvaranje debelog sloja leda u većim delovima jamske tundre.

Sobovi obično uspevaju da kopaju po snijegu kako bi pristupili svojoj omiljenoj hrani, lišajevima, ali ove godine tlo je pokriveno nelomljivim ledom.

Prema stočarima u tom području, debljina leda je najmanje tri centimetra.

"Irvasi nisu u mogućnosti da dobiju hranu, a slabe životinje brzo umiru dok preostali delovi stada gube snagu", rekao je lokalni stočar i političar Eiko Serotetto za list Neft .

"Ako se ovo nastavi, 300 porodica u selu Seiakha biće potpuno bez stoke - sve životinje će uginuti", kaže Serotetto.

Navodno je slična situacija bila i 2014. godine.