KAKO PRAVILNO DRESIRATI PSA Zašto trče za automobilima i kako ih odvići od toga?

Psi trče za automobilima iz istog razloga iz kojeg trče i za ljudima koji trče ili voze bicikl, mačkama, malim životinjama i drugim psima - ili da bi se igrali ili da bi lovili.

Crni labrador Pas Psi
Crni labrador Pas Psi, Foto: Shutterstock

Napušteni psi, ali i oni koji imaju dom, često trče za automobilima u pokretu. Kako je ovo ponašanje vrlo opasno za sigurnost u saobraćaju, živote ljudi i životinja, važno je raditi na prevenciji.

Psi trče za automobilima iz istog razloga iz kojeg trče i za ljudima koji trče ili voze bicikl, mačkama, malim životinjama i drugim psima - ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj meri trčanje uključuje prirodni nagon za lovom.

Najopasnija situacija je kada pas trči za automobilima jer će prije ili kasnije doći do povreda ili smrti psa. Može doći i do nesreće, ako vozač pokuša izbeći psa. Opasnih scenarija u ovom slučaju ima mnogo i zato se mora raditi na prevenciji

Važno je imati na umu da je nagon za plenom dobra stvar, ali je važno naučiti psa koji "plen" je poželjan, a koji bi trebalo igorisati. Tako je na primer loptica dobar plen, dok su automobili i bicikli loš.

Policijski psi odlaze u penziju
Policijski psi, Foto: Tanjug/AP

Prvo, nikada nemojte fizički kažnjavati psa za ovo ponašanje jer može doći do agresivnosti. Kada primetite da štene pokazuje interes za automobile, pokušajte ga dozvati i odvući pažnju nekom hranom.

Međutim, ako pas već ima naviku trčati za automobilima, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povodca, činite to samo na mestima gde nema saobraćaja. Isto tako, ako imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu kako vaš ljubimac ne bi mogao da izadje na ulicu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi