Huskar, GRAD STRUNFOVA, STRUNFOVI
Shutterstock
Huskar, GRAD STRUNFOVA, STRUNFOVI

Shutterstock

Huskar, GRAD STRUNFOVA, STRUNFOVI, Foto: Shutterstock

Huskar, selo u provinciji Malaga, koja se nalazi na južnoj obali Španije, pre četiri godine ofarbano je u plavo za potrebe snimanja filma o Štrumfovima, sa Kejti Peri u glavnoj ulozi. Od tada broj posetilaca stalno raste, a u njihovoj nameri ih ne ometa ni hladno vreme.

Huskar je smešten na oko 20-ak kilometara od Ronde, gradića neobične lepote, a prema proceni iz 2014. godine, u njemu žive 232 stanovnika. Pre dolaska filmske ekipe, njihove kuće bile su ofarbane u belo u skladu sa tradicijom Andaluzije, a potom su ofarbane u plavo. Zbog velike navale turista nakon toga, ljudi su glasali da zadrže fasade svojih kuća u boji legendarnih malih plavih bića, koja su produkt belgijskog crtača stripova Pjera Kulifora. Dozvolu za to su tražili od regionalne vlade ali i lokalnog biskupa: ofarbana je i stara seoska crkva. Danas, Huskar je popularno odredište ljubitelja Štrumfova, čiji broj stalno raste.

Od decembra 2020. Huskar ostaje, manje-više, plavo selo. Iako je ime Štrumf ostalo u prošlosti, selo je kod Španaca još uvek poznato kao Štrumf selo, ali zvanično u turističke svrhe, selo se naziva "La Aldea Azul", plavo selo. Selo je poslednji put obojeno u plavo 2019. godine, bojom koju su obezbedile pokrajinske i seoske vlade, ali vlasnici zgrada odgovorni su za stvarno farbanje fasada. Utrošeno je 4.000 litara boje.