italija, stari grad
Wikipedia
italija, stari grad

Wikipedia

italija, stari grad, Foto: Wikipedia

U zaleđu Italije postoji selo koje je jedno od najlepših u zemlji: Civita di Bagnoregio. Nema ni desetak stanovnika, ali drugi se bore da ga ožive. I zaista postoji nova nada za selo u kome niko ranije nije živeo.

Selo stoji ustoličeno usred stene poput krune od kamena - i pružilo bi savršenu kulisu za razne filmove od fantazije do istorije. Mogli ste i da zamislite operski festival ispred časnih zidina. Ali jedino što se već dugo postavlja u Civita di Bagnoregio je: umiranje. Jer mesto, do kojeg se može doći peške samo preko mosta dugog 250 metara, jedno je od citta če muoiono, „umirućih gradova“ Italije, iz kojih je sav život odavno isčezao; zbog povučenosti, propadanja, nedostatka perspektive. Ali za Civita di Bagnoregio postoji nova nada.

Umirući grad

italija, stari grad

Wikipedia

italija, stari grad, Foto: Wikipedia

U Civita di Bagnoregio umiranje je započelo već 1695. godine kada je zemljotres potresao mesto i, ne najmanje važno, svi je počelo od kada je biskup pokupio svoje stvari i odselio se. Tada se razvio susedni okrug, Bagnoregio, koji je bio mnogo pristupačniji i manje opasniji od klizišta. Sa sigurne udaljenosti mogli ste uživati u pogledu na stari grad Civita.

Sedamdesetih godina prošlog veka umetnici su otkrili živopisno selo na brdu od sedre i oživeli napuštene ruševine. Modni dizajneri, filmski režiseri i plemići nastanili su se ovde - ali nisu se dugo zadržali. Klizišta i visoki troškovi učinili su život na steni teškim, skupim i opasnim. Devedesetih je u Civita di Bagnoregio živelo samo sedam do 15 stanovnika.

Spasilačka inicijativa za Civita di Bagnoregio

italija, stari grad

Wikipedia

italija, stari grad, Foto: Wikipedia

Mesto je već pretilo smrću - kada se dogodila inicijativa za njegovo spašavanje. Selo bi trebalo da bude na listi Uneska, prema njihovom planu. Brojni lokalni političari i mnogi umetnici - uključujući Daria Foa i Bernarda Bertoluccija - potpisali su odgovarajuću peticiju. Sad u tom pogledu postoje dobre vesti: Kako je izvestio italijanski turistički portal tgtourism.tv , Izvršno veće Italijanske nacionalne komisije za Unesco odlučilo je u martu 2021. da će „Kulturni pejzaž Civita di Bagnoregio“ biti sledeći kandidat za uvrštavanje na Listu svetske baštine biće. Prema izveštaju, odluka će biti doneta 2022. godine.