megalaja, kišna zemlja, putovanje
Shutterstock
megalaja, kišna zemlja, putovanje

Shutterstock

megalaja, kišna zemlja, putovanje, Foto: Shutterstock

Naime, grad Čerapundži, koji se nalazi južno od glavnog grada Šiponga je do nedavno držao svetski rekord po tom pitanju, a danas je to selo Mavsinram, sa 11.871 mm padavina na godišnjem nivou. Najviše kiše padne tokom letnjih meseci, dok je kišobran odavno postao nezaobilazan rekvizit za stanovnike ovog mesta. Oni se, uprkos kiši i često otežanim uslovima za rad ne žale, jer je to kako kažu, neizostavan deo njihove svakodnevnice. Takođe, kako bi ze zaštitili od kiše dok rade na poljima, oni su osmislili zanimljiv oklop od trske, koji svojim izgledom podseća na kornjačin.

Iako su ova dva gradića u kojima borave oblaci dugo vremena slovili za mesta kojima turizam nije bio naklonjen, danas se sve više ljudi odlučuje da ih poseti.

Megalaja je jedna od tri indijske države (druge dve su Nagaland i Mizoram) sa većinskim hrišćanskim stanovništvom (70,3%). Značajan deo stanovništva su sledbenici različitih animističkih filozofija (11,5%). Hinduista ima 13,3%, dok su 4,3% muslimani.

Dugo vremena zatvorena za strance, Megalaja pokušava da promoviše turizam zasnovan prvenstveno na svojim prirodnim lepotama. To otvaranje ide sporo zbog separatističkih grupa kao što su ULFA i NDFB koje koriste pobrđe Garo kao bazu za svoje operacije, a u prilog im ide šumoviti teren kojem je teško pristupiti i blizina granice sa Bangladešom.