Altin-Emel, pustinja, pesak
Shutterstock
Altin-Emel, pustinja, pesak

Shutterstock

Altin-Emel, pustinja, pesak, Foto: Shutterstock

Prema istraživačima, muzički pesak je silicijum dioksid u pustinji ili na plaži koji ima prave abrazivne kvalitete da bi proizveo razne zvukove kada je u pokretu.

Na prvi pogled, plaža muzičkog peska, koja se naziva i peskom koji zviždi ili pesak koji laje, izgleda kao bilo koja druga, ali kada se tim peskom hoda ili se dodirne ili vetar pređe preko, oni proizvode neobičan muzički zvuk. Zapravo, pesak peva i emituje muzičke tonove raznim notama koje mogu da se kreću od visokog soprana do niskog basa, posebno kada polako proseje kroz prste.

Širom sveta postoje razna mesta kao što su dine nacionalnog parka Altin-Emel, Kazahstan; Kelso u Kaliforniji; Kineske dine Dunhuang; Japanska plaža Kotogahama; Plaža Vhitehaven u Australiji; plaža Isle of Eigg, Škotska; itd. gde bi se mogla naći ova vrsta muzičkog peska.

"Raspevani pesak", misterija je koja je često istraživana. Naučnici veruju da muzika proizlazi iz strukture peska. Čine ih sitna zrna mineralnog kvarca, koja je more prizemljilo do zaobljenog oblika. Svako zrno je okruženo minutnim džepom vazduha, a trenje između zrna i vazduha pokreće vibraciju koja stvara muzičku notu.

Napomena varira u zavisnosti od količine vlage u atmosferi i visine pritiska koji se primenjuje. Obično se u muzičkom pesku ne može naći prašina ili strane stvari, međutim, određeni eksperimenti u laboratoriji pokazali su da čak i minutni prstohvat brašna zaustavlja vibracije, gubeći od neobičnog zvuka.

Misterija zašto pesak peva izgleda da je rešena, ali zašto su toliko dostupni na određenim mestima, pitanje je na koje još uvek nema zadovoljavajućeg odgovora.