japan, prolece, priroda
Shutterstock
japan, prolece, priroda

Shutterstock

japan, prolece, priroda, Foto: Shutterstock

Oni koji su videli ovu predstavu nikada je ne zaboravljaju: drveće japanske trešnje cveta u proleće. Uglavnom bele, ali i ružičaste, poput naših cvetova breskve. Japanci i turisti iz celog sveta čekaju ovaj divan spektakl prirode tokom cele godine. Zapravo, baš kao što pratimo vremenske prognoze, u Japanu oni prate prognoze cvetanja: naziva se sakura zensen, a to je put cveta trešnje koji se uzdiže japanskim arhipelagom od juga ka severoistoku.

POD OVIM CVEĆEM

Sakura, u stvari, su cvetovi trešnje koje za japanske kulture ne znači samo dolazak proleća, već su prilika za ritual meditacije i joge: oni to zovu Hanami, "čin posmatranja cveće". Što je ujedno i prilika - i ne samo u Japanu - da se proslave i organizuju zabave na otvorenom.

Okupljanje pod cvetovima trešnje japanska je vekovna tradicija. „Budući da pupoljci imaju tendenciju da cvetaju odjednom i brzo uvenu, postali su simbol„ nečeg prolaznog“, u čemu je, ponavljajući budistički princip, potrebno uživati pre nego što bude prekasno“, rekao je Brus L. Batten, istoričar Japan.

japan, prolece, priroda

Shutterstock

japan, prolece, priroda, Foto: Shutterstock

ZA DUŠE VOJNIKA

Tako je cvet trešnje postao vojni simbol. „Tokom ere imperijalne ekspanzije u Japanu, od 19. veka do Drugog svetskog rata, vojnicima je rečeno da je čast„ umreti kao prelepe padajuće latice trešnje “, objasnila je Emiko Ohnuki-Tiernei, japanski antropolog. „Takođe, slika latica na oznakama vojske i mornarice pomogla je da se ova poruka zacementira.“

japan, prolece, priroda

Shutterstock

japan, prolece, priroda, Foto: Shutterstock

I ovde, za „utehu duša vojnika“, zasađeno je mnogo drveća trešanja, od tada takođe simbol mira. Danas se, međutim, cvet trešnje može posmatrati kao pokazatelj klimatskih promena: kraće zime, uzrokovane porastom temperatura, predviđaju vrhunac cvetanja svake godine.