Stara planina
Shutterstock
Stara planina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stara planina – masiv po kojem je Balkansko poluostrvo dobilo ime. Sa svojih 550 kilometara dužine spaja dve države – Srbiju i Bugarsku gde je stanovnici zovi Balkan planina. Nalazi se u centralnom delu Balkanskog poluostrva, a prostire u duž granice Srbije i Bugarske od Zaječara do Crnog mora.

Nadmorska visina od 1.000 do 2.000 metara i čist vazduh, prema mišljenju lekara, vrlo su povoljni za zdravlje. Zbog toga se poslednjih godina sve više domaćinstava bavi seoskim turizmom.

Netaknute prirode, prostrani planinski pašnjaci i guste šume bogate plodovima i lekovitim biljem, slikovita sela i zanimljiv folklor – to je slika Stare planine, jednog od najlepših i najautentičnijih prirodnih rezervata Srbije, u kojem se nalazi i najviši planinski vrh ove zemlje, Midžor na 2.169 metara nadmorske visine.

Vrh Babin zub sa 1.758 metara visine je jedan od najlepših predela Stare planine i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. Njegova visina iznosi oko 200 metara i nažalost pristupačna je samo alpinistima.

Stara planina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ona je uvršćena u prirodno bogatstvo izvanrednog značaja. Poznata je po blagoj klimi, čistom planinskom vazduhu, toplim mineralnim izvorima, a park prirode “Stara planina” zauzima 142.000 hektara.

Na Staroj planini sva godišnja doba su specifična. Snegove koji traju i po šest meseci smenjuje jedinstvena flora i fauna. Pokorava svojom lepotom, ali prizor koji sa jednog od vidikovaca može da se vidi, razoružava.

Zaljubljenicima u prirodu i rekreativcima, osim skijanja i zimskih sportova, letnja sezona može da bude atraktivna za planinarenje, planinski biciklizam, paraglajding, ultramaraton i naravno za šetnju.

Ispod Stare planine nalazi se i jedan od najlepših planinskih bisera – Zavojsko jezero. Ovo je jedno od najlepših i najčistijih jezera u Srbiji.

Bogata je planinskim rečicama koje sačinjavaju najneobičnije vodopade na više od trideset mesta.

Zahvaljujući izrazitim prirodnim bogatstvima, Stara planina je proglašena parkom prirode 1997. godine. Ukoliko se nađete u blizini, ne propustite priliku da odete na planinarenje, izlet ili šetnju njenim planinskim stazama.

Stara planina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada ste ovde, ne propustite:

Odlično jagnjeće pečenje po kojem je ovaj kraj poznat i kome je nemoguće odoleti.

Uz pečenje obavezno probajte senokoški kačkavalj, specijalitet ovog kraja.

Predahnite pored brzih planinskih reka: Visočice, Rsomačke i Senokoške reke i Temštice.

Ako se ovde nađete u avgustu, ne propustite lokalne tradicionalne manifestacije: sabor narodne izvorne muzike “Panadžur” kao ni Međunarodno takmičenje u ribolovu na Zavojskom jezeru.

PROČITAJTE JOŠ: