Wilhelmstein Fortress, tvrđava, nemačka
Shutterstock
Wilhelmstein Fortress, tvrđava, nemačka

Shutterstock

Wilhelmstein Fortress, tvrđava, nemačka, Foto: Shutterstock

Godina je 1761. kada je grof Vilhelm zu Šhaumburg-Lippe veslao čamcem na Steinhuder Meer, najveće jezero Donje Saksonije. Vilhelm se plašio za svoje carstvo, koje je veliko samo 340 kvadratnih kilometara - i zato mu je ideja progonila glavu već četiri godine. Želi da sagradi ogromnu tvrđavu usred Steinhuder Meer-a. Na današnji dan Vilhelm i sam baca kamen u vodu. Kamen temeljac za njegovu tvrđavu Vilhelmstein.

Tvrđava je i dalje jedna od glavnih atrakcija Steinhuder Meer-a, ovog jezera od 32 kvadratna kilometra, prema službenoj veb stranici , okruženog sa ukupno 420 kvadratnih kilometara prirodnog rezervata. To je tako zahvaljujući ogromnom naporu pod kojim je nekada bila izgrađena tvrđava Vilhelmstein.

Stvara se tvrđava

Wilhelmstein Fortress, tvrđava, nemačka

Shutterstock

Wilhelmstein Fortress, tvrđava, nemačka, Foto: Shutterstock

Tokom četiri godine grof Vilhelm je imao da njegovi verni prijatelji premeštaju kamenje i građevinski materijal na mesto gde je nekada trebalo da stoji njegova tvrđava Vilhelmštajn. Od 1761. do 1765. čitavi timovi svakodnevno veslaju na ogromnom jezeru, natovareni sa do 1.800 kilograma kamena na brodu. U vetru i vremenu pune temelj dok ne strši iz jezera. Započinje stvarna izgradnja, koja potom traje još dve godine.

Tvrđava Vilhelmstein ustoličena je od 1767. godine na velikom glavnom ostrvu, koje je okruženo sa još 16 veštačkih ostrvaca. Tek kasnije su svi ujedinjeni u ostrvo. Vilhelm otvara kadetsku školu koja ubrzo uživa visoku reputaciju. U tvrđavi Vilhelmstein nalazi se 250 ljudi i 50 topova, koji bi u hitnom slučaju trebali da brane Vilhelmovo carstvo. Ali to grofu nije dovoljno, i on postaje jedan od najaktivnijih pronalazača svog vremena.

Otkačeni izumi

Grof se pokrio sa tvrđavom Vilhelmstein koja je nazvana po njemu i počeo da eksperimentiše sa barutom. Na kraju izmišlja topovske kugle napunjene zapaljivom tečnošću i bodljikave. U nuždi bi trebalo da ih uhvate u jedra neprijateljskih brodova.

Pored toga, grof izmišlja bodež kojim možete pucati i čamac koji se može podeliti na četiri dela. Uz podršku inženjera Jakoba Hrizostoma Pretorija, Vilhelm pravi amfibiju koja se može kretati i kopnom i vodom. Međutim, njegovo remek-delo, po kojem je i danas poznat, je takozvana „Štajnhuder štuka“. Ni manje ni više nego prva podmornica na svetu, kako Volk piše.

Prva podmornica na svetu

Ideju za ovo imao je već 1760. godine, ali izrada makete započela je tek 1771. godine. Njegova podmornica trebalo bi da bude dugačka dobrih 30 metara, unutrašnji prostor visok gotovo dva metra, dakle taman toliko da stoji. Posada bi ulazila i izlazila kroz grotla, neka vrsta repne peraje bi upravljala vozilom i omogućavala pogon. Ako bi čamac morao da ispliva na površinu, jedra bi se mogla otvoriti iznad vode, to je Vilhelmova ideja.

Nažalost, danas su izgubljeni gotovo svi zapisi o naporima na tvrđavi Vilhelmstein. Međutim, Vilhelmova podmornica verovatno nikada nije izgrađena u punoj veličini. Prema izveštaju koji je takođe izgubljen, model je ronio dvanaest minuta tokom testa sa osam muškaraca na brodu. Iz zapisa njegovog naslednika može se zaključiti da je čak mogla biti izgrađena i druga podmornica.

Danas turistička atrakcija

Grof Vilhelm zu Schaumburg-Lippe umire 10. septembra 1777. godine, ali njegova tvrđava Vilhelmstein i dalje je u Steinhuder Meer-u. Prema službenoj veb stranici, 1867. godine napuštena je. Početkom 20. veka ovde je već bilo živahnog turizma. U uobičajena vremena, do veštačkog ostrva sa bastionom može se doći brodom za 30 minuta.

U tvrđavi Vilhelmstein moguće je venčati se od 1900. godine, a sada ovde postoji i hotel. Tokom obilazaka sa vodičem možete naučiti sve o grofu Vilhelmu i bogatoj istoriji ostrva. A takođe se možete diviti „Štajnhuder štuci“. Nažalost samo kao mali model i na skicama. Zbog pandemije korone obilazak sa vodičem trenutno nije moguć.