Tito i Nikson
printscreen/Youtube

Mnogi portali, među kojima je i Alo.rs, objavio je priču koja godinama unazad kruži internetom, a radi se o Titovoj poseti Beloj kući 1971. godine i navodnom paljenju cigare, iako je to bilo “strogo zabranjeno”. Ipak, reč je, zapravo, o uvreženom mitu bez utemeljenja u činjenicama.

Naime, pedsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine, i tamo je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika.

Ne proveravajući činjenice, naš portal je objavio da je u Beloj kući je u to vreme bilo strogo zabranjeno pušenje, te da nikome nije padalo na pamet da tu zapali cigaretu, sve do Tita koji je na Niksonovu kontataciju da se u Beloj kući ne puši Tito odgovorio “Blago vama”.

Gore naveden razgovor nije mogao da se dogodi jer, kako je utvrđeno, u vreme kada je bivši predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito pušio u Beloj kući, to je bilo dozvoljeno.

Kako je Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi objavio, članak koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Klintonove administracije da zabrani pušenje u Beloj kući. Bil Klinton 42. je predsednik Sedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine takođe ističe da je “Klinton zabranio pušenje u Beloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”.

Dakle, odluka njegove administracije o zabrani pušenja došla je više od dvadeset godina nakon što je fotografija na kojoj Tito puši nastala.

U članku The New York Timesa takođe se navode neki od predsednika i prvih dama koji/e su bili/e pušači, te su duvanske proizvode konzumirali/e i u Beloj kući. Tako se recimo ističe primer Ronalda Regana i njegove supruge Nenci koja je na stolove za večeru postavila pepeljare, cigarete i šibice. Ronald Regan bio je 40. predsednik koji je služio od 1981. do 1989. godine. Ponovo, dakle, nakon Titove posete Niksonu 1971. godine.

Takođe, predsednik Gerald R. Ford, koji je na mesto predsednika SAD-a došao nakon Ričarda Niksona, pušio je lulu u Beloj kući.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!