O OVOJ ANEGDOTI IZ BELE KUĆE SE I DANAS PRIČA Tito je upalio cigaretu, Nikson je pokušao da ga zaustavi, ali predsednik SFRJ je svojim odgovorom ućutao sve!

Broz je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika, a snimci njega i Jovanke kako srdačno ćaskaju sa Niksonom i njegovom surpugom obišli su svet.

Tito i Nikson
Tito i Nikson, Foto: printscreen/Youtube

Od 26. oktobra do 2. novembra 1971. godine Tito je bio u poseti SAD, i tom prilikom nastala je priča koja je već sada postala legendarna.

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito tokom svog života boravio je u poseti kod skoro svih najuticajnijih ljudi tadašnjeg sveta, a istovremeno su i svi svetski moćnici dolazili u Jugoslaviju.

1970. godine, u SFRJ došao je i predsednik Amerike, Ričard Nikson. Ovo je bila jedna od istorijskih poseta jer je Nikson bio prvi američki predsednik koji je posetio Jugoslaviju.

Nekoliko meseci kasnije, Tito mu je uzvratio posetu. Broz je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika, a snimci njega i Jovanke kako srdačno ćaskaju sa Niksonom i njegovom surpugom obišli su svet.

Ipak, iza ove posete ostala je i jedna anegdota koja se, nakon Titovog povratka u Jugoslaviju, često prepričavala.

Naime, tokom sastanka sa Niksonom, u sobi punoj novinara i fotoreportera, Tito je zapalio tompus!

Potez je bio provokativan bar iz dva razloga. Prvo, pušenje je u Beloj kući bilo strogo zabranjeno još od 1946. godine. Drugo, sastanak se odvijao na vrhuncu netrpeljivosti Amerike i Kube, a Tita je tompusima, bilo je opšte poznato, snabdevao lično vođa Kube Fidel Kastro.

Nikson je morao da reaguje.

Gospodine predsedniče, mi ovde u Beloj kući ne pušimo – rekao je američki predsednik Titu.

Blago vama! – jednostavno je odgovorio lider Jugoslavije smeškajući se i i dalje pućkajući svoj tompus.

Nakon neprijatne tišine koja je potrajala tek nekoliko trenutaka, Nikson do kraja sastanka više nije pomenuo ovu zabranu.

Niko do sada nije potvrdio ali ni opovrgnuo istinitost ove priče koja je u međuvremenu postala legenda.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi