zgrada, muzej
Facebook printsc.
zgrada, muzej

Facebook printsc.

zgrada, muzej, Foto: Facebook printsc.

Muzej će se izgraditi na norveškom ostrvu Andoia u primorskom selu Andenes, oko 300 kilometara severno od Arktičkog kruga , prema veb stranici Unilad . Lokacija je idealno mesto za posmatranje kitova zahvaljujući dubokomorskom kanjonu Andoia, dok ovi sisari odlaze u lov na obalu.

Posetioci ćeuživati u okolni prelepi pejzaž i kitove moći da posmatraju kroz panoramski stakleni zid ili sa krova zgrade koja će biti popločana prirodnim kamenom. Pored posmatranja kitova, posetioci će moći da saznaju više o ovim veličanstvenim životinjama kroz izložbu u izložbenom prostoru, biće tu i kafić ili prodavnica suvenira . Zgrada u obliku peraje zamišljena je tako da izgleda kao da ju je „podigla grana“.

Vhale je dizajnirao prestižni danski arhitektonski studio Dorte Mandrup. Njegov dizajn je pobedio na takmičenju najvećih arhitektonskih firmi zbog svog minimalizma, jedinstvenosti i neinvazivnosti okoline. Vizija njihove zgrade bila je stvoriti mesto koje se neprimetno uklapa u okolni pejzaž.

Zgrada se uzdiže iz zemlje, a njen centar se nalazi u udubljenju, zahvaljujući kojem će podsećati na kitovu peraju kada se gleda sa okeana. U intervjuu za Insider, osnivač i kreativni direktor studija, danska arhitekta Dorte Mandrup, opisala je zgradu kao „gotovo poetsku odu njihovom okruženju“.

Dorte Mandrup nada se da će muzej, koji bi trebalo da bude otvoren 2022. godine, biti nezaboravno iskustvo za posetioce koje „nadahnjuje i otvara susret čoveka i kitova, kulture i prirode kroz umetnost, nauku i arhitekturu“.