Čarls Guitea, Američki predsednik
Wikipedia
Čarls Guitea, Američki predsednik

Wikipedia

Čarls Guitea Foto: Wikipedia

Tokom suđenja Čarlsu Guiteauu za ubistvo predsednika Džejmsa A. Garfielda rekao je "Priznajem da sam pucao u predsednika. Ali lekari su ga ubili. " Iako je bio osuđen, možda je imao malo smisla s obzirom na rektalno hranjenje koje je bio primoran da izdrži.

U 9.30 sati 02. jula 1881. godine, predsednik Džejms A. Garfield je pogođen dok je čekao da ga voz odveze na letnji odmor. Nepuna četiri meseca je bio predsednik. Njegov atentator je jednim metkom pogodio predsednika u rame, ali je drugi prošao kroz prvi lumbalni pršljen i čvrsto ostao u stomaku.

Brojni lekari požurili su da pomognu predsedniku, od kojih se jedan zvao dr. Dr. Villard Bliss - i nije greška u kucanju, njegovo prvo ime bilo je zapravo doktor - i dalje će biti Garfieldov glavni lekar tokom narednih nekoliko meseci do njegove smrti, nakon što je izjavio prilično dramatično „Ako ja ne mogu da ga spasim, niko ne može.“ Međutim, pojavilo se mnogo pitanja o njegovoj medicinskoj nezi, pri čemu je dosta njih bilo "šta dođavola?".

Lekari sa lica mesta pokušali su da uklone metak uvaženom metodom da zaglave svoje (neoprane) prste tamo i vide da li mogu da ga izmigolje, ali bez sreće. Vraćajući ga u Belu kuću, ponovo su pokušali da pomognu predsedniku kopajući po okolini sa neopranom medicinskom opremom, a da prethodno nisu oprali ruke, tehnika koja je danas poznata kao „završavanje posla atentatora“.

Njegova smrt nije nužno bila osigurana kada je išao na ove operacije. Moguće je da je mogao da preživi ove povrede da se u to vreme držao leka. Iako tim nije sterilisao svoju opremu, to nije bilo zato što tehnika još nije bila u blizini. Džozef Lister - pionir antiseptika - pokazivao je medicinsku korist (ukratko, mnogo manje ljudi strašno umire) oko 20 godina . Iako su evropski lekari brže usvojili odgovarajuću higijenu, o metodama se znalo u Americi nakon Listerove turneje po Sjedinjenim Državama 1876. godine, a počeli su da ih prihvataju i tamošnji lekari i hirurzi.

Blaženstvo nije bilo među njima, i u svojoj odlučnosti da izvadi metak on i njegov tim su tokom narednih devet nedelja više puta unosili klice u predsednikove rane . Da bi sve to ograničio, Garfieldu su davane velike doze morfija zbog bolova, a takođe i kinina zbog onoga što su ( pogrešno ) verovali da je malarija. Kombinovani tretmani ostavili su predsednika nesposobnim da zadrži mnogo tečnosti i hrane, a tada je dobri lekar počeo da traži druge pristupne tačke za opskrbu. Hteo je da počne da ubacuje hranu u anus predsednika koji sedi.

Pre nego što je umro, morao je da izdrži skoro tri meseca od lekara koji je imao zapanjujuću odlučnost da ga nahrani kroz rektum. Prvo je Bliss pokušala hraniti žumancem ( pomešano sa goveđim ekstraktom i viskijem ), ali je odlučila da prestane sa tim zbog „dosadnog i uvredljivog flatusa ". Ovaj simptom je odmah ublažen prestankom davanja jajeta. Jaje je prebačeno u kravlju krv , ali ni ovo nije uspelo kao što je pokazao „karakter izbacivanja“ (verovatno je istrunuo u predsednikovom rektumu ).

Čarls Guitea, Američki predsednik

Wikipedia

Čarls Guitea, Američki predsednik, Foto: Wikipedia

Tim se na kraju odlučio za mešavinu koja nije izazvala neobične mirise, mada se čini da je to prilično niska lestvica za uspešan lek. Recept je bio sledeći:

„Trećina kilograma sveže govedine, fino mlevene, u 14 unci hladne vode, u koju je dodato nekoliko kapi (4 ili 5) muriatske kiseline i malo soli (od 10 do 18 zrna). Odstoji sat do sat i četvrt, procedite kroz sito i ostatak operite sa 5 unci hladne vode, pritiskajući ga da ukloni svu rastvorljivu materiju. Mešana tečnost sadržaće celu rastvorljivu komponentu mesa ( belančevina, kreatin itd.), a može se piti hladno ili malo ugrejano. "

Ideja o hranjenju kroz rektum bila je popularna u to vreme, mada se sada pokazalo da je to neverovatno neefikasan način davanja pacijentu kalorija ili njihove rehidracije. U stvari, mnogi lekari su je osudili kao medicinski postupak nakon što ga je CIA , pod ovim izgovorom, koristila kao metod mučenja . To može dovesti do oštećenja rektuma, kao i do problema poput truljenja hrane u njihovim traktima.

Rezultirajuće infekcije operacijama koje je naredio dr Bliss, u kombinaciji sa neuhranjenošću uzrokovanom lečenjem malarije i rektalnim hranjenjem koje je takođe naredio dr Bliss, na kraju su ubile predsednika. Nakon predsednikove smrti, država je uveliko gledala na lekarsko lečenje, a reputacija lekara - koja je već pretrpela godine ranije zbog savetovanja sa homeopatima - nije nikad više ostala ista.