Tesla Automobil
EPA/David Chang
Tesla Automobil

EPA/David Chang

Tesla Automobil, Foto: EPA/David Chang

Za ljubitelje Rajdera imamo dobre vesti: automobil je možda upravo pomogao da se reši niz zločina. Za kriminalce i ljude koji brinu o privatnosti i nadzoru imamo loše vesti: Automobil je možda upravo pomogao da se reši niz zločina.

Tesle su opremljene funkcijom "Sentri Mode". Kada se omogući i ostavi bez nadzora, automobil će koristiti svoje spoljne kamere za otkrivanje pretnji. Ako se otkrije manja "pretnja", poput nekoga ko se nasloni na Teslu, automobil će prikazati upozorenje da kamere snimaju kako bi se odvratili potencijalni lopovi. Ako se otkrije veća prijetnja, kamere će započeti snimanje, a u automobilu će početi treštati muziku na način da upozori ljude u tom području, kao i da obavesti vlasnika putem njihovog telefona.

Ove karakteristike su dobro došle prilikom pokušaja hvatanja osumnjičenog koji je navodno umešan u niz zločina iz mržnje usmerenih na prezbiterijansku crkvu zajednice Martin Luter Kinga u Springfieldu, prenosi Gizmodo . U decembru 2020. godine, u crkvi je podmetnuto nekoliko požara, a u blizini se dogodilo niz presecanja guma. 28. decembra podmetnut je požar koji je "suštinski uništio zgradu", piše FBI u izjavi .

Vlasti su konačno uhvatile osumnjičenog kada su snimci 44-godišnjeg stanovnika Mejna Duška Vulčeva pronađeni iz Tesle, koja je u to vreme bila parkirana u blizini crkve.

"Na osnovu moje obuke i iskustva i ove istrage, svestan sam da je gore pomenuti Tesla opremljen kamerama u različitim tačkama oko tela. Specijalni agent ATF-a Mark Maurino i ja pregledali smo video snimke preuzete sa Tesle koji pokazuju pojedinca da može da se identifikuje kao Vulčev, na osnovu mog zapažanja o Vulčevu tokom intervjua sa Vulčevim PPD ", napisao je FBI u izjavi , dodajući "Vulčevo lice je jasno vidljivo na video snimku."

Pastor i gotovo svi u zajednici prezviterijanske crkve su crnci, kao i žrtve štrajka. Dalja istraga o Vulčevovom životu otkrila je da je često "pokazivao rasističko ponašanje prema nebelcima i muslimanima", kao i da koristi nedopustive reči za opis crnaca. Sa njegovog naloga takođe je poslato nekoliko rasističkih poruka u kojima se koristi rasna psovka.

Nakon dokaza iz kamere stražarskog režima auta koji ga povezuju i sa oštećenjem Tesle, optužen je za četiri tačke štete na verskoj imovini koja uključuje požar i jednu tačku upotrebe vatre za izvršenje saveznog krivičnog dela. Kasnije će se pojaviti na sudu.

Sa sve više vozila opremljenih takvom tehnologijom, ovo verovatno neće biti poslednji slučaj u kojem automobil pomaže u rešavanju krivičnog dela.