Pušači cigareta pušenje
AP
Pušači cigareta pušenje

AP

Pušači cigareta pušenje, Foto: AP

Ami je odrasla u pušačkom okruženju, pa je nastavila da puši i dok je bila trudna. Žena nije ni slutila da bi mogla naštetiti detetu. Njena borba sa zavisnošću predstavljena je u dokumentarnom filmu „Mame koje se loše ponašaju“.

33-godišnja Ejmi iz Mančestera bila je jedan od likova u dokumentarnom filmu "Misbehaving Moms to Be". Žena je uvek bila okružena pušačima - roditelji i brat bili su zavisni od smrdljive zavisnosti. U svom odraslom životu verila se sa muškarcem koji je pušio po jednu kutiju dnevno. U takvom okruženju, Ami nije ni slutila da pušenje tokom trudnoće može biti pogrešno. Pored toga, njenoj majci nije smetao štetan „dim“ kada je žena očekivala svoju decu.

Tokom dokumentarnog filma, žena je saznala koliko je zavisnost štetna za njeno dete. Babica koja se brinula za Ejmi ukazala je majci da rizikuje život svoje ćerke. Engleskinja, koja je do sada pušila do 15 cigareta dnevno, započela je terapiju nikotinom . Nekoliko nedelja kasnije uspela je da prevaziđe zavisnost od štetne zavisnosti.

"Tako sam srećna da to ne mogu da opišem - samo znam da će Ava imati najbolji početak u životu koji mogu da joj pružim. To je ono što želim, to je sve do čega mi je stalo" - komentarisala je srećna majka.

Posledice pušenja u trudnoći

Pušenje tokom trudnoće povećava rizik od zdravstvenih problema kod beba, uključujući prevremeno rođenje, malu porođajnu težinu i urođene nedostatke u ustima i ušima. Pušenje tokom i posle trudnoće takođe povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS).