prdež, čovek
Shutterstock
prdež, čovek

Shutterstock

prdež, čovek, Foto: Shutterstock

Dvadesetdvogodišnji Austrijanac koji je osvanuo na naslovima u junu prošle godine nakon što je kažnjen sa 500 evra zbog prdenja na policajca, na sudu je tvrdio da njegov prdež zapravo izražavanje slobode, austrijski dnevni list Der Standard je objavljen prošle nedelje.

U odluci koju je objavio upravni sud u Beču, sud iznosi neke toliko potrebne detalje u vezi sa navodnim događajima koji su se dogodili tog kobnog dana, što znači da mi kao čitaoci možemo sagledati činjenice i doći do sopstvenih zaključaka o tome.

Muka je započela 5. juna 2020. godine, kada je čovek - po imenu „G. AB ” u dokumentu — družio se sa prijateljima u neimenovanom parku kada im je grupa policajaca prišla tokom rutinske provere identiteta.

Tada su se stvari zakomplikovale.

"Kada su mu se creva unervozila, dečko je sedeo u parku sa prijateljima", navodi se u dokumentu. "Zatim je podigao zadnjicu i malo se napeo pre nego što je pustio crevni gas da izađe iz njega."

"Prijatelji žalioca su se smejali prdežu, a svedok F se našalio“, nastavlja se u dokumentu. "Zbog zabave koja je nastala iz crevnih gasova, optuženi se nacerio policajcima."

Na sudu je čovek tvrdio da prdež nije namerno izašao iz njega i da će, čak i ako je namerno, i dalje potpadati pod njegovo osnovno pravo na slobodu izražavanja.

Na nesreću, sudija nije prihvatio njegov argument.

U detaljnoj pravnoj proceni da li je prdenje zaista zaštićeni oblik izražavanja, sudija tvrdi da prdeži i podrigivanja mogu prouzrokovati "društvenu neprikladnost", ali ne sadrže "komunikativni sadržaj", pa čak i da jesu, to bi se i dalje smatralo oblik izražavanja koji prevazilazi granice pristojnosti.

Sudija je ipak pokazao malo saosećanja sa čovekom, smanjivši njegovu kaznu sa 500 evra na 100 evra, navodeći njegovu finansijsku situaciju i činjenicu da nije imao krivičnu evidenciju.

Međutim, razgovarajući sa lokalnim bečkim novinama Kurier , Matej Zenz, čovekov advokat, jasno je rekao da je ovo brdo na kojem je njegov klijent voljan da umre i da će se na tu odluku žaliti ustavnom sudu zemlje.

"To je za nas principijelno", rekao je Zenz, "jer je sramotno dobiti kaznu za prdež."