Grom udara džip
Youtube Printscreen
Grom udara džip

Youtube Printscreen

 Foto: Youtube Printscreen

U svojih 71 godinu, od 1912. do 1983. godine, Salivan je uspeo da preživi sedam udara groma, a potencijalno i osminu koje tokom svog detinjstva. To je svedočanstvo koliko je njegov život bio bizaran da je činjenica da se takođe borio sa 22 medveda naknadna pomisao.

Sullivana je prvi put udario grom u vatrogasnom vidikovcu, u kome još nisu bili postavljeni gromobrani. Kula je pogođena oko sedam puta, a kao rezultat toga "vatra je spržila celo mesto". Istrčao je napolje, ali ga je odmah pogodio ono što će kasnije nazvati najbolnijim udarom groma koji je doživeo, a koji mu je zapalio traku niz nogu i napravio rupu na cipeli kroz koju se krv izlila.

"Udaljeo sam se samo nekoliko metara od kule, a onda, bam", rekao je novinarima nekih 30 godina kasnije.

1969: Kamion

Dok se vozio planinskim putem, verovatno mrmljajući nešto u stilu "27 godina od tog jednog i verovatno jedinog trenutka kada će me udariti grom", Sulivan je video kako je grom udario u dva stabla pored puta. Obično će automobil delovati kao faradejev kavez, s metalom - boljim provodnikom od vas, čak i ako ste Roi Sullivan - usmeravanjem struje oko unutrašnjosti automobila i ispuštanjem u zemlju.

Međutim, Sulivanu su u to vreme bili spušteni prozori i naboj je prošao kroz jedan, a kroz drugi prozor izašao. U ovom udaru, obrve i kosa su mu ispržene, a ručni sat uništen, jer ga je munja onesvestila, šaljući ga s puta u jarak.

1970: Dvorište

U slučaju koji deluje sumnjivo kao da je grom znao gde Roi živi i želeo je da mu stavi do znanja da ni tamo nije na sigurnom, Sullivan je pogođen dok je kopao baštu, bio je relativno vedar dan. Pogođen je u rame i navodno je bačen u vazduh .

1972: Da li se Bog ljuti na mene?

Udar groma počeo je da postaje rutina. Ovog puta na planini Loft u nacionalnom parku, gde je bio čuvar, u stražarnici, kada je grom udario u zgradu. Navodno je čuo cvrčanje, za koje je do ovog trenutka odmah trebao pretpostaviti da je deo njegovog tela. Srećom, bila je to samo njegova kosa.

Umotao se mokrim peškirima i otišao u bolnicu. Novinarima je rekao da se čini da je Bog odlučan da ga muči.

1973: Poslednja

Sulivan je počeo da sanja da ga pogađa munja, što je smatrao predznakom, ali logično razgovaranje je verovatno zato što ga je grom udario već četiri puta.

Pokušavajući da pobegne oluji, Sulivan je tvrdio da ga oblak goni . Konačno je pobegao u svom automobilu, izašao je i još jednom je pogođen, a munja mu se kretala niz levu stranu tela i pucala kriz cipele.

1976: U redu još jedan

Taj pakt sa Bogom trajao je tri godine, nakon čega je ponovo pogođen i povredio zglob pokušavajući da pobegne. Njegova kosa se takođe opet zapalila, ali do tog trenutka ga je Sulivan verovatno koristio umesto šišanja.

Završni napad groma odigrao se u blizini velike vodene površine, slatkovodnog bazena u kojem je lovio ribu. Grom mu je zapalio kosu (naravno) pre nego što je krenuo niz telo i opekao prsa i stomak.

Na povratku do svog automobila, naišao je na medveda i bio je prisiljen da ga otera udarajući ga štapom, za koji je tvrdio da je 22. put morao da se odbrani od medveda na ovaj način.

Pa, kakve su šanse?

Šanse da ih pogodi grom u SAD-u bilo koje godine su oko 1 / 1,2 miliona. To se smanjuje na 1 / 15.300 tokom vašeg života, pod pretpostavkom da živite do 80 godina, prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi . Ali nije stvar samo u množenju šansi, s obzirom na to da je Sulivan radio napolju u nacionalnom parku, u državi koja ima relativno visok broj grmljavinskih oluja.

Na primer, ne biste rekli da neko ko pliva samo u zatvorenom ima iste šanse da ga napadne ajkula. Isto se može primeniti i na Sulivena, koji je u sedmom udaru pogođen mašući štapom tokom grmljavine. Iako su šanse da se to opet dogodi, znatno ih smanjuje provodeći puno vremena na otvorenom.

Iako je Sulivan umro pre skoro 40 godina, i dalje važi za osobu koju je najviše puta grom udario i koji je preživeo.