drekavac, mitsko biće
Facebook pr. sc.
drekavac, mitsko biće

Facebook pr. sc.

drekavac, mitsko biće, Foto: Facebook pr. sc.

Drekavac postoji u našoj mitologiji od kad je baba bila devojka, a to je bilo pre Isusa Krista, ili negde sredinom prošlog veka. Koliko god da smo istraživali priče o drekavcima i stare zapise i svedočenja, nismo uspeli da nađemo ništa pre drugog svetskog rata.

Jeste, Drekavac se spominje u slovenskoj mitologiji, ali viđanja istog ili priče ne, tek nakon drugog svetskog rata moja baba i ostale sujeverne osobe navučene zapadnim pojmom misterija (najverovatnije kada su prvi put čuli za Drakulu, da ne kažem Bram Stoker-a) počele su da šire priče o Drekavcu. Jedno je sigurno, niko nikada nije uhvatio, snimio ili slikao Drekavca i još uvek ne postoji dokaz da on postoji, ali takođe nema dokaza ni da mi znamo šta pišemo pa nas to ne sprečava. Za razliku od nekih koji snime emisiju o Drekavcu, ne kažu ništa, ne snime ništa, a odu kući zadovoljni! Nije Nego!

Drekavac druga verzija

Po mitologiji i predanjima Drekavac je nemrtvo stvorenje, nalik vampiru. Nastalo je od pokojnog nekreštenog deteta koje luta mrakom i vrišti zbog bolova poznatog samo nekrštenim dušama koje stoje na raskrnici između raja i pakla. Teatralnosti na stranu, oni koji tvrde da su videli drekavca (po verodostojnosti dotičnih pre bih poverovao da su videli Činčilu, ionako ne bi znali šta je) kažu da se mogu naći u blizini groblja, reka i jezera i naravno vlažnih pećina (bez ikakvih insinuacija). Hobi Drekavca je skakanje na glavu, čupanje i grebanje, i naravno pevanje na nama neprijatnim frekfencijama (neka bude vrištanje)!

S’obzirom da se radi o nemrtvom stvoru vrlo je logično predanje i da se Drekavac ne može ubiti. Jedini način da Drekavac napusti ovaj svet jeste da razreši svoje muke i nađe mir (kako god da to oni rade) ili da bude kršten (verujem da postoje poteškoće kod pronalaženja popa za ovakav poduhvat).

Još zanimljivih priča o Drekavcu govore nam da ga mogu videti samo oni koji su sanjali Drekavca, što je istovremeno i loš znak (kao da je nekada videti Drekavca bio dobar znak…) i takođe da ako se Drekavac pojavi u obliku deteta to je predskazanje smrti.

Ostale priče uključuju da Drekavci dave ljude u snu, uglavnom dave ljude koji su ih mučili za života (ako ste mučili pokojnu nekreštenu decu Bog neka vam oprosti, jer Drekavac očigledno neće). U nekim krajevima se veruje da su oni koji čuju vrisak drekavca na samo par dana od sopstvene smrti, i u određenim regionima (Bosna, Srbija, Vlaška Krajna i Holivud) smatraju ga za vesnika smrti.

A omiljeno predanje je da Drekavac vrišti zato što ima predugačko krzno na koje često nagazi pa vrišti od bolova! izvor Wikipedia

Da li postoji biće kao Drekavac na našim prostorima ili ne, ostaće još jedna od misterija balkanskog područja (ne smemo ovde da kažemo misterija sveta kad svet nema ništa sa time) za sada. Ako neko ima neke dokaze bili bi smo radi da ih vidimo, postujemo, promovišemo, ako nema, ništa, drugi put.