napušteni grad, italija
Instagram pr.screen
napušteni grad, italija

Instagram pr.screen

napušteni grad, italija, Foto: Instagram pr.screen

Ako ste ljubitelj Italije, definitivno ste posetili mnoge gradove ove prelepe zemlje. Ali da li ste već videli očaravajuće i istovremeno propadanje Sita dei Baloči - grada igračaka?

Jednom je posetioce privlačila neobičnom arhitekturom, trgovačkim galerijama ili čak lažnim zamkom. Grad je stvorio ekscentrični biznismen grof Mario Bagno, navodi portal Daili Mail .

Ovaj grad duhova na brdu sa ludom arhitekturom privlači brojne turiste ne samo zaista zanimljivom, ekscentričnom arhitekturom, već i funkcionalnim barom. To je jedan od retkih gradova duhova koje ćete naći u Italiji. Nalazi se na oko 80 minuta od Milana.

Ovaj grad u podnožju Alpa privukao je posetioce svojom prepoznatljivom arhitekturom i atrakcijama, među kojima su bile trgovačke galerije, kazina, restorani, veliki hotel i balska dvorana. Imao je čak i lažni dvorac. Sada, međutim, zgrade ekscentrične ludosti propadaju i polako su prekrivene drvećem i zelenilom.

Takozvani Sita dei Baloči, „grad igračaka“, stvorio je ekscentrični biznismen grof Mario Bagno. Učestvovao je u izgradnji mnogih italijanskih puteva i aerodroma, ali šezdesetih godina prošlog veka odlučio je da iskoristi ekonomski procvat i stvori Las Vegas u Italiji. Njegov način gradnje bio je prilično brutalan. Odabrao je mirni seoski grad Konsono, kupio ga i primorao stanovnike da isele. Uništio je svaku zgradu osim crkve, groblja i župnog doma.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adriano Busnelli (@busne87)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Nicholas O'Conner (@nick_crash)

Neki stanovnici su zauvek napustili grad 1965. godine, ali su drugi ostali i tamo radili. Bagno je odlučio da poravna kosinu u gradu, koristeći buldožere i dinamit, što je pokrenulo klizišta koja su odložila svečano otvaranje. Međutim, prva etapa je završena 1968. godine i mesto je dočekalo prve goste, iako nije sve bilo savršeno završeno.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Il Fabri ? (@fabryrotta)

Bagno je trebalo da bude neodlučan i stalno je menjao svoje planove. Međutim, grad je stekao svoje konture. Tu su bili arapski lukovi, kula munara, složene fontane i kineske pagode. Plan je takođe uključivao teniske terene, trkačku stazu za automobile, fudbalsko igralište, mali zoološki vrt, kuglanu, zabavni park, egipatsku sfingu i još mnogo toga.

U oktobru 1976. godine, međutim, još jedno klizište uništilo je glavni pristupni put. Šteta je bila ogromna, pa je grof odlučio da napusti plan zarade od tamošnjeg turizma i odlučio je da stvori dom penzionera.

Osamdesetih je planirao da modernizuje i obnovi nekadašnji Grand hotel za starije osobe, ali je umro u oktobru 1995. i razvoj se nikada nije ostvario. Grad je jednostavno pust.