palačinka
Shutterstock
palačinka

Shutterstock

palačinka, Foto: Shutterstock

ISTORIJA NACIONALNOG DANA PALAČINKI

Poznat i kao Džonikejks, kolači sa kremom ili vruće torte, ovaj doručak pripremljen u obliku testa datira više od 30.000 godina. U stvari, to je možda najstarija hrana za doručak u istoriji, koja seže još do kamenog doba, a nalazi se čak i u stomaku Otzija Ledenog čoveka, čiji su ljudski ostaci stari 5.300 godina.

Reč „palačinka“ na srednjem engleskom jeziku prvi put se pojavila na engleskom jeziku u 15. veku, međutim, stari Grci i Rimljani pravili su ono što se zvalo Alita Dolcia ili „još jedan slatkiš“ od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i usirenog mleka. O njima su pisali grčki pesnici, Kratin i Magnes u svojoj poeziji, a Šekspir ih spominje u svojim poznatim dramama. Tokom engleske renesanse, palačinke su se aromatizovale začinima, ružinom vodom, šerijem i jabukama. Ova praksa sipanja testa na tiganj i prženja uobičajena je u skoro svakoj kulturi širom sveta.

U Velikoj Britaniji slave pokladni utorak od 1100. godine. Dan je pre Pepelnice, koji se na drugim mestima naziva i Debeli utorak. Ovaj vrlo popularni praznik obeležava se učešćem u ispovesti, dovršavanjem postne žrtve, kao i konzumiranjem palačinki i drugih slatkiša.

Ove godine gosti iz cele zemlje ponovo će proslaviti Nacionalni dan palačinki na IHOP-u i uživati u besplatnom kratkom zalogaju palačinki. U zamenu za besplatne palačinke, od gostiju će se tražiti da razmisle o ostavljanju donacije naznačenim lokalnim dobrotvornim organizacijama. 

pokladni utorak

Wikipedia printsc.

pokladni utorak, Foto: Wikipedia printsc.

NACIONALNA HRONOLOGIJA DANA PALAČINKI

600 pne
Grčke palačinke
Prvo zabeleženo spominjanje palačinki datira iz drevne Grčke i potiče od pesnika koji je tople palačinke opisao u jednom od svojih spisa.

1100 god.
Prvi doručak
Pustni utorak (Dan palačinki) postaje tradicionalni način da se mlečni proizvodi potroše pre pozajmljivanja - rodi se doručak sa palačinkama.

1931
The Fluffi Stuff
Biskuick se prvi put predstavlja i kuvari širom Sjedinjenih Država počinju da ga koriste za pravljenje dodatnih pahuljastih palačinki.

1985
Nedelja palačinki
Biskuick je postao zvanični sponzor Nacionalne nedelje palačinki, stvarajući jednonedeljno slavlje svih palačinki.

1995
Veliki flip
Najveća palačinka koja je ikada okrenuta bila je u Ročdale-u, Ujedinjeno Kraljevstvo. Prečnik je bio 16,4 jarda i težina 3 tone

Pokladni utorak ima dvostruku svrhu omogućavaju hrišćana da se pokaje od bilo kakvih greha, mogli bi ste napravili pre početka posta sutradan u sredu i takođe im daje mogućnost da se uključe u poslednjem kolu veselja pre početka posnog godišnje doba, koje se odlikuje postnim žrtvovanjem , postom , molitvom i bavljenjem raznim duhovnim disciplinama , poput obeležavanja velikoposnog kalendara i svakodnevnog čitanja predanog poštovanja.

pokladni utorak,srbija

Wikipedia

pokladni utorak,srbija, Foto: Wikipedia

Palačinke su povezane sa pokladnim utorkom, danom pre Velikog posta, jer su način da se potroši bogata hrana poput jaja, mleka i šećera, pre sezone posta od 40 dana Velikog posta. Liturgijski post naglašava jedenje jednostavnije hrane i uzdržavanje od hrane koja bi pružila nepotrebno zadovoljstvo: u mnogim kulturama to znači da nema mesa, mlečnih proizvoda ili jaja. 

U Njufaundlendu i na ostrvu Kejp Breton u palačinkama se često kuvaju mali žetoni. Deca se oduševljavaju otkrivajući predmete koji su predviđeni da budu gatački. Na primer, osoba koja dobije novčić biće bogata; ekser ukazuje na to da će postati ili se oženiti stolarom.

Poklade se obično smatraju da je vreme neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim kao karneval.

Poklade su zadnji dan pred početak svakog od četiri velika posta.

Proslave poklada su posebno značajne za narode katoličke tradicije: Italijane, Hrvate, Francuze, Nemce, Špance, Latinoamerikance i druge. Slave se i među pravoslavcima, naročito u Grčkoj i Rusiji. Direktno ili indirektno, proslave u vreme poklada su postale običaj i u protestantskim zemljama

BONUS VIDEO