Bitkoin
EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Koinbaza Global je najveća berza kripto valuta u Sjedinjenim Državama, koja posluje od 2012. 14. aprila 2021. izaći će na berzu na Vol Stritu. Mnogi stručnjaci veruju da bi ovo moglo malo "smiriti" tržište kriptovaluta.

Danas za jedan bitkoin morate platiti preko 6.220.000 dinara. Ovo je najviši kurs u istoriji, a uglavnom ga snimaju informacije o predstojećem berzanskom debiju Koinbaze-a na NASDAK-u. Ovo je prvi put da će berza kriptovaluta biti navedena na bilo kojoj od svetskih berzi.

Koinbaza ima bazu podataka sa preko 55 miliona korisnika koju je akumulirao od 2012. To je jedna od tri najstarije berze kripto valuta koje i dalje rade. U početku je bio u potpunosti posvećen bitkoinu, ali je vremenom proširio svoju ponudu za još preko 50 kripto valuta. Ukupna vrednost Koinbaze Global procenjuje se na približno 90 milijardi dolara.

Stručnjaci predviđaju da će nakon probijanja na berzi tržište kriptovaluta još više rasti, jer će se poverenje u njega povećavati. S druge strane, takvo „zakačenje“ jednog od najvećih entiteta kriptovaluta može blago smiriti celo tržište i smanjiti trenutne skokove, koje bi u jednom danu mogle biti i do nekoliko stotina procenata.