ananas, pavlaka, kolač
Shutterstock
ananas, pavlaka, kolač

Shutterstock

ananas, pavlaka, kolač, Foto: Shutterstock

Takođe volite slatki i osvežavajući ukus ananasa, ali manje volite naknadno peckanje ili svrab u ustima? Mnogi ljudi misle da kada im se to dogodi nakon što pojedu ananas, oni su alergični na ovo voće. Međutim, to nije slučaj.

Doktor Karan Raj, koji ima skoro tri miliona pratilaca na TikTok-u, objasnio je zašto mnogi ljudi imaju tako neželjeni efekat povezan sa ananasom u ustima, a uzrok vas može iznenaditi. Raj je u "virusnom" videu objasnio da čak i ananas zapravo pokušava da vas svari.

"Samo da znate, sledeći put kada pojedete ananas, on zapravo pokušava i vas da pojede. Zbog toga osećate trnce ili svrab u ustima nakon jela", rekao je.

Krivac je enzim bromealin koji se nalazi u pulpi ploda . Ovaj enzim razgrađuje proteine, a zato što se ljudsko telo sastoji od proteina, ananas pokušava da nas svari, napadajući jezik, desni ili usne u kontaktu sa njima . „Ali ne brinite, čim progutate ananas, kiseline u stomaku uništiće ove enzime “, uverava dr. Raj.

Dobra vest je da jezik i usna šupljina obnavljaju ove proteine, tako da ih ne boli i ne gori predugo nakon kontakta sa ananasom. Međutim, ako ananas pečete na roštilju ili pečete pre jela, ove metode će izazvati hemijsku reakciju koja uklanja njegove enzime. Ovo će voće učiniti slađim i neće vas opeći, informiše veb sajt Deliš.

Prema Uniladu , mnogi sledbenici dr Raja bili su iznenađeni ovom informacijom. „ Sve ovo vreme mislio sam da sam alergičan! napisao jedan od korisnika.

Voće i povrće sadrži enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate, što je korisno za ljude. Međutim, neki sadrže veće od prosečnih količina enzima, uključujući ananas, ali takođe i papaju, kivi, grožđe, smokve, urme ili mango, što uzrokuje sagorevanje. Doktor Raj je objasnio da se ananas, poput ostalog agruma, koristi, na primer, za omekšavanje mesa , jer razgrađuje proteine u njemu.