REČI OCA EPIDEMIOLOGIJE I DANAS ODJEKUJU "Doktor koji se tokom epidemije dokopa više pozicije u društvu, nikada nije ni bio doktor"

Džon Snou je bio čovek skromnog porekla, a postao je čuveni engleski doktor koji se smatra ocem epidemiologije zbog svog rada u otkrivanju izvora epidemije kolere.

Džon Snou
Džon Snou, Foto: Youtube /Print scren

U septembru 1854. godine, Snou je skinuo ručku sa pumpe za vodu na javnom bunaru u ulici Brod u Londonu. Dokazao je da je zagađena voda bila izvor zaraze. Snou je lično posetio porodice svih žrtava kolere kako bi sa njima porazgovarao, što je bilo s obzirom na situaciju, neviđena odvažnost. Snou se proslavio pionirskom primenom opšte anestezije uz pomoć etra i hloroforma tokom hirurških zahvata. Za svoja dostignuća odbio je bilo kakve privilegije.

O svojoj profesiji govorio je na sledeći način:

- Doktor koji se tokom epidemije dokopa više pozicije u društvu, nikada nije ni bio doktor, pravi doktori rade svoj posao najbolje što umeju zbog svoje časti, jer su se tako zakleli, nikakve nagrade nisu neophodne, to je naš posao. Ko god je bio doktor radi nekog drugog cilja, taj je ukaljao našu profesiju zauvek.

Povezane vesti

 • Korisnik: Verica
  30/11/2020 - 22:21
  Dajte to dr. Konu da pročita a i ovom našem priprostom narodu koji mu veruje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi