Strah, napad panike, panika
Shutterstock
Strah, napad panike, panika

Shutterstock

Strah, napad panike, panika, Foto: Shutterstock

Bežite kao bez duše, imate osećaj da vas progonitelj sustiže… odjednom ste u svom krevetu i nekoliko sekundi ste uplašeni, između sna i jave.

Da, opet ste sanjali da vas neko progoni, ali ako vam je za utehu, ovo je verovatno najčešći san koji je bar jednom imao svaki čovek.

Psiholog Lesli Elis objašnjava šta nam podsvest poručuje ovakvim snovima.

Što znači biti progonjen u snu?

“Proganjanje je doslovno najčešća tema iz snova, pa očito mora da predstavlja nešto sasvim univerzalno. To je delom izraz našeg opšteg stanja, ili odraz stanja našeg nervnog sistema. U tom pogledu, progon je simbol za reakciju “borbe ili bega”, početna reakcija našeg tela na pretnju. Dakle, generalno govoreći, logično je reći da je sanjar aktiviran i oseća da je na neki način ugrožen”, napominje Elis i dodaje da je ovaj san najčešće reakcija na prekomerni stres.

Specifičnosti su uvek bitne u snovima, a klasičan san progona ima mnogo varijacija. Ko te juri? Ili ste vi progonitelj? Ti detalji su važni.

U pandemijskim snovima koje ljudi često prijavljuju u proteklih godinu dana, primećuje Elis, “progonitelj je češće nešto zlokobno i nevidljivo – poput virusa”. Dakle, da, važno je obratiti pažnju na to šta ili ko nas progoni, jer to će pomoći da razumemo prirodu onoga što osećamo kao pretnju.

SENKA, STRAH, SAN

Shutterstock, ilustracija

SENKA, STRAH, SAN, Foto: Shutterstock, ilustracija

1. Progoni vas stranac

Ako bežite od nekoga koga ne poznajete, Elis kaže da to može da znači da se osećate ugroženo, ali da ne znate niti razumete izvor pretnje. To bi čak mogao biti odraz anksioznosti u vašem budnom životu, koja često može da nastane naizgled bez razloga.

2. Bežite od prijatelja ili voljene osobe

Ako sanjate da vas juri osoba koju dobro poznajete, onda se možete zapitati: Koje su najzapaženije karakteristike ove osobe? Da li su naročito ljuti ili dominantni? Imaju li problematičnu narav ili neki oblik mentalne bolesti? Jesu li, prema vašem iskustvu, jednostavno nepodnošljivi?

“To bi mogle da budu osobine koje vas plaše kod vas samih jer u snovima, kao i u budnom životu, mi svoje promašene osobine projektujemo na druge”, tvrdi Elis.

3. Juri vas životinja

Još jedan uobičajeni san potere je kada sanjate da vas progoni životinja. U tom slučaju, to bi mogao biti strah koji se odnosi na prirodni svet. Ili biste mogli da razmotrite specifičnu prirodu te životinje i šta vas to plaši. Na primer, medved može značiti da smatrate da je problem preveliki za vas, objašnjava Elis.

4. Progoni vas nešto što ne preti

Može se desiti i da sanjate da vas progoni nešto što ne preti, bila to životinja ili osoba. Na primer, ako vas progoni ptica, to je daleko od stvarne pretnje. Dakle, možda vam san govori da bežite od nečega što realno nije zastrašujuće – ili možda bežite od vlastite bojažljive prirode.

Planina Šuma Jesen

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

5. Ponavljanje snova potere

Ako i dalje sanjate ovaj san, Elis kaže da se vaši snovi mnogo trude da privuku vašu pažnju – a još je važnije obratiti pažnju na njih. Ponavljajući snovi su pokazatelji da je nešto nerešeno ili zapelo, a povezani su i sa većim nevoljama.

6. Ti si taj koji progoni

I na kraju, ako vi budete progonitelj, korisno je istražiti prirodu onoga što progonite, a dobro je i da se zapitate da li vam je poznat osećaj lova na nešto što želite, a da to ne dobijete. Ovaj san ukazuje da biste mogli da osetite da je to nešto nedostižno kao i da je vaš trud ili insistiranje na nekoj ideji, odnosu ili projektu, uzaludno.

Kako da prestanete da sanjate ovaj san?

Elis primećuje da su tumačenja upravo to: interpretacije. Samo sanjar može da bude siguran da tumačenje zvuči istinito. Ali nakon što shvatite poruku koja se krije u snu progona, možete da počnete da radite na integrisanju lekcija, pa ćete prestati da sanjate taj san.

“Da biste prestali da sanjate te snove i naučili nešto iz njih, jednostavno se okrenite i suočite s onim što vas progoni”, navodi Lesli Ellis.

PROČITAJTE JOŠ: