KOJE PROMENE SE DEŠAVAJU? Hrapavi nokti takođe mogu biti simptom infekcije koronavirusom

Čak i nakon godinu dana pandemije, još uvek se identifikuju novi mogući znaci infekcije koronavirusom. Pored uobičajenih simptoma kao što su otežano disanje, groznica ili kašalj, postoje i čudniji simptomi koje osoba obično ne bi povezala sa infekcijom

Nokti, bolest, hrapavi nokti
Nokti, bolest, hrapavi nokti, Foto: Twitter prin. screen

Čak i nakon godinu dana pandemije, još uvek se identifikuju novi mogući znaci infekcije koronavirusom. Pored uobičajenih simptoma kao što su otežano disanje, groznica ili kašalj, postoje i čudniji simptomi koje osoba obično ne bi povezala sa infekcijom.

Pored probavne smetnje, tzv krivi prsti na nogama ili svrbež kože takođe mogu biti hrapavi nokti , o čemu je početkom maja izvestio profesor Tim Spektor, šef velike britanske studije o simptomima Kovid .

Spektor je na svom Tviteru izvestio o relativno nepoznatom simptomu . "Izgledaju li vam nokti čudno?" Pitao je, rekavši da se svi nokti sve više prepoznaju kao znak da smo zaraženi koronavirusom. Trebali bismo primetiti vodoravne linije ili izrazite ogrebotine na noktima . "Mogu se javiti bez osipa na koži i izgledati bezazleno", napisao je.

Profesor je objavio i fotografiju ženskih noktiju na kojoj su se videle takve ogrebotine.

Prema Spektor-u, nokti se oporavljaju i obnavljaju nakon infekcije, što ostavlja ove izraženije ogrebotine na njima. Nokti rastu u otprilike šestomesečnim ciklusima, pa ako je neko bio zaražen kovidom, nije morao da primeti promenu na noktima, koja se javlja kasnije, obaveštava veb lokacija Metro . Na osnovu ovog simptoma, čak i ljudi koji su preboleli asimptomatsku bolest kovid-19 mogu otkriti da su zaista bili zaraženii. Naravno, ovo će potvrditi samo test antitela na koronavirus.

Međutim, takve ogrebotine na noktima mogu ne samo da ukazuju na kovid-19. Mogu biti rezultat drugih bolesti koje izazivaju povišenu temperaturu, ekcem, lošu ishranu i nedostatak hranljivih sastojaka, ali dramatičnije promene u obliku noktiju mogu takođe da izazovu ozbiljne bolesti kao što su bolesti štitne žlezde, dijabetes ili anemija sa nedostatkom gvožđa.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti