Čarli Čaplin
Profimedia
Čarli Čaplin

Profimedia

Čarli Čaplin, Foto: Profimedia

Prvi nastup

Oba roditelja Čarlija Čaplina bili su muzički izvođači u Londonu. On je u biografiji opisao kako je u svojoj petoj godini poslat na binu kao zamena nakon što je njegovoj majci pukao glas pred publikom. Tada je zapevao popularnu pesmu Džek Džons, a publika ga je zasula novčićima. Lavinu smeha izazvao je kad je saopštio da će prvo da pokupi novčiće, pa onda da nastavi sa izvođenjem, a zatim je naišao na oduševljenje publike kad je počeo da imitira svoju majku i njenu nezgodu sa glasom. Nekoliko godina kasnije imao je i svoj prvi profesionalni nastup kao član jedne plesne grupe za mlade, a potom mu je bilo povereno i nekoliko pozorišnih uloga. Jedne večeri nastupio je i kao stendap komičar, ali to se katastrofalno završilo i Čarli je izviždan.

Odrastanje u sirotištu

Sa pogoršanjem zdravstvenog stanja Čarlijeve majke, pogoršavala se i finansijska situacija porodice. Godine 1896. Čarli Čaplin i njegov stariji polubrat bivaju poslati u internat za siročiće i siromašnu decu i komičar tamo ostaje 18 meseci što je najduži period kontinuiranog školovanja koje je imao u životu. Njegova majka ubrzo odlazi u mentalnu bolnicu, dok mu je otac, koji je igrao malu ulogu u njegovom vaspitanju, u međuvremenu umro od alkoholizma u 37. godini.

Prvo pojavljivanje na velikom platnu

Tokom Čarlijeve druge turneje po SAD 1913. godine, Keystone Studio ga je unajmio za 150 dolara nedeljno. Svoj prvi filmski nastup imao je početkom naredne godine igrajući prevaranta u filmu Making a Living. Iako je u ovom ostvarenju imao nekoliko dobrih gigova, Čarli je kasnije priznao da je bio užasnut svojim izvođenjem i da je bio previše ukočen. Takođe je optužio reditelja da je iz ljubomore isekao najbolje scene. Iste godine sklapa ugovor sa drugim studiom koji mu nudi više novca, a posle toga se obavezuje da će snimiti osam komedija za First National za čitavih milion dolara. Konačno, 1919. godine osniva sopstveni studio zajedno sa još nekoliko holivudskih ikona tog doba.

Brakovi

Godine 1918. komičar sklapa brak sa sedamnaestogodišnjom glumicom Mildred Haris i tu odluku je ubrzo zažalio rekavši da su nepomirljivo različiti. Nakon razvoda ženi se šesnaestogodišnjom glumicom Litom Grej s kojom je imao gorak raskid. Konačno, 1943, u svojoj 54. godini, ženi se tada osamnaestogodišnjom glumicom Unom O’Nil s kojom je ostao do smrti, a par je imao osmoro dece.

Deportacija

Uprkos činjenici da je skoro 40 godina živeo u SAD, Čarli Čaplin nikad nije dobio američko državljanstvo. U međuvremenu, delom i zbog svog satiričnog filma Modern Times, Čaplin stiče reputaciju komunističkog simpatizera i FBI ga za vreme Mekartijeve ere stavlja pod nadzor. Ubrzo senator Misisipija poziva na njegovu deportaciju i vlada SAD mu 1952. godine oduzima dozvolu za ulazak u zemlju dok je bio na odmoru u Engleskoj. Umesto da se vrati i odgovara po optužbama pred odborom imigracione vlasti, komičar je odlučio da se sa svojom porodicom nastani u Švajcarskoj, a Sjedinjene Američke Države je posle toga posetio samo jednom i to 1972. da bi primio počasnog Oskara.

Pljačka posmrtnih ostataka

Samo nekoliko meseci nakon što je Čarli Čaplin umro, dva pljačkaša iskopala su njegov kovčeg na groblju u Švajcarskoj i njegovoj udovici poslala zahtev za otkup od 600.000 dolara, a kad je odbila da plati pretili su njenoj deci. Pljačkaši su ubrzo uhvaćeni, kovčeg popravljen a telo velikog komičara ponovo zakopano i zaliveno betonom kako ne bi više dolazilo do krađe.

BONUS VIDEO

Naša preporuka