česice, čestica, energija
Shutterstock
česice, čestica, energija

Shutterstock

česice, čestica, energija, Foto: Shutterstock

Ništa ne može izbeći crnoj rupi nakon što pređe horizont događaja, ali matematička analiza tokom poslednjih nekoliko decenija pokazala je da postoje načini za izvlačenje energije iz rotirajuće crne rupe. Istraživači su sada otkrili novi rad koji predstavlja inovativni način da iskoristi energiju iz crne rupe, objavljujući svoje nalaze u Phisical Reviev D .

Matematički gledano, ako se crna rupa okreće, onda ona ima ergosferu. Ovo je region izvan njegovog horizonta događaja (prag u kojem ćete morati da se pomerite brže od brzine svetlosti) da biste izbegli povlačenje crne rupe gde je teoretski moguće ukrasti deo energije crne rupe. Stiven Hoking je razradio načine na koje kvantna mehanika može ukloniti energiju iz crnih rupa. Nobelov fizičar Roger Penrose ima mehaničkiji pristup koji zahteva praćenje određenih orbita. Novo delo usredsređeno je na magnetna polja.

Magnetna polja složenih predmeta često pokazuju ponavljano lomljenje i ponovno spajanje linija magnetnog polja. To se na primer vidi na Suncu, sa spektakularnim oslobađanjem energije. Istraživači veruju da bi to mogao biti slučaj i za crne rupe. Ispravna magnetna interakcija mogla bi ubrzati čestice od crne rupe, uklanjajući deo njene energije.

"Crne rupe su obično okruženi hot 'supi' plazma čestica koje nose magnetno polje,".

"Naša teorija pokazuje da kada se linije magnetnog polja isključe i ponovo povežu, na samo pravi način, one mogu ubrzati čestice plazme do negativnih energija i mogu se izvući velike količine energije crne rupe."

Naučno-fantastični razlog zašto je ovo uzbudljivo je taj što dobivanjem energije iz crne rupe izvlačite mnogo više energije u poređenju sa isporučenom energijom. Tim procenjuje da bi taj proces mogao imati efikasnost do 150 procenata, što je na Zemlji nedostižno. Tako bi napredna vanzemaljska civilizacija mogla da odluči da crnu rupu koristi kao neverovatnu elektranu ako bi imala stručnost.

Naučni razlog zašto je uzbudljiv je taj što se ovaj proces već može dogoditi u prirodi, bez pomoći inteligentnih vanzemaljaca. Postoji nekoliko pojava koje okružuju crne rupe i koje nisu u potpunosti shvaćene, poput raketa crnih rupa koje se mogu otkriti sa Zemlje, pa je moguće da bi magnetno ponovno povezivanje u ergosferi moglo pomoći u objašnjavanju onoga što vidimo.

"Naše povećano znanje o tome kako se magnetno ponovno povezivanje javlja u blizini crne rupe moglo bi biti presudno za vođenje naše interpretacije trenutnih i budućih teleskopskih zapažanja crnih rupa, poput onih koje pruža teleskop Event Horizon ", rekao je koautor Felipe Asenjo sa Univerziteta Adolfo Ibanez iz Čilea.

Možda bi u budućnosti rudarstvo energije iz crnih rupa moglo biti odgovor na naše potrebe za energijom.

"Hiljadama ili milionima godina od sada čovečanstvo će možda moći da preživi oko crne rupe bez iskorišćavanja energije zvezda", rekao je Komisso. "To je u suštini tehnološki problem. Ako pogledamo fiziku, ništa je ne može sprečiti."