Jurij Gagarin
Tanjug / AP
Jurij Gagarin

Tanjug / AP

Jurij Gagarin, Foto: Tanjug / AP

Tokom 108 minuta, 27-godišnji tada major Jurij Aleksejevič Gagarin bio je najusamljeniji čovek pod suncem. 12. aprila 1961. godine, jedan Rus izbačen je u svemir na brodu Vostok 1 kružio je zemaljskom kuglom na visini od oko 300 km, a zatim, kada se njegovo vozilo vratilo na zemlju na visini od 7 km, padobranom je sleteo bezbedno. Ovaj - gledajući iz današnje perspektive - kratak let promenio je svet zauvek, postao simbol nove ere u osvajanju svemira, ere koja uključuje ljude.

Gagarinovo ime putovalo je po svetu verovatno brže od Vostoka. Pa ipak, Gagarin nije morao da postane najpoznatiji kosmonaut na svetu - bar dok Nil Armstrong i Buzz Aldrin ne slete na Mesec osam godina nakon pionirskog leta dečaka iz Smolenske oblasti.

Gagarin - dete sovjetskog sistema, poučeno iskustvom - savršeno je dobro znao da istina može stvoriti probleme i zatvoriti vrata karijeri iz snova, dok laganje može pomoći u postizanju životnih ciljeva. Otuda je u njegovoj biografiji bilo ozbiljnih netačnosti, pa čak i laži. Koristio ih je prilikom popunjavanja brojnih obrazaca.

U rubrici je mesto rođenja dalo selo Kłuszino. U oca Alekseja Ivanoviča Gagarina, stolara. U matičnoj koloni napisao je: Anna Timofijevna Gagarina, mlekarica. Oboje su zaposleni u kolhozu. Starija braća i sestre: brat Valenti, sestra Zoja. Mlađa braća i sestre su brat Boris. Naučena profesija: livački radnik. Do sada se sve uklapa u prelepu sovjetsku biografiju.

A rat joj odgovara. Jurij je imao samo sedam godina kada je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez. To je bio veliki šok za sovjetskog tiranina Josifa Staljina - do tada saveznika Adolfa Hitlera - bio je to veliki šok. Još jedno masovno premlaćivanje koje je navodno nepobediva Crvena armija dobila na svim frontovima, kao i ogromni gubici u ljudima i opremi. Milioni sovjetskih vojnika predali su se Nemcima. U Staljinovim očima kapitulirajući vojnici i stanovnici sela i gradova koji su pali u ruke osvajača postali su izdajnici ili bar politički osumnjičeni.

U ovu grupu su ušli i Gagarinovi roditelji i braća i sestre. Živeli su dve godine pod nemačkom okupacijom. 18-godišnja Valentine i samo 15-godišnja Zoja poslate su na prinudni rad u Nemačku u februaru 1943. godine. U do danas neobjašnjivim okolnostima uspeli su da pobegnu. Našli su se na teritorijama pod sovjetskom vlašću i prisilno regrutovani u Crvenu armiju. Valenti je služio u oklopnim snagama, Zoja je bila veterinarska pomoćnica u konjici. U svoj rodni grad vratili su se tek posle rata - dve godine nakon oslobađanja Klušina sovjetskim vojnicima.

U leto 1945. godine porodica Gagarin preselila se u grad Gack, udaljen 15 km.

I tamo je prvi put 11-godišnji Jurij naišao na politički ostracizam. Zoja se prijavila za posao medicinske sestre. U svojoj prijavi je istinito napisala da je preživela okupaciju i da je radila u Nemačkoj - i to ju je diskvalifikovalo u očima staljinističkih političara iz Odeljenja za ljudske resurse lokalne bolnice. Devojčica je mogla da govori o sreći na takav način da je nisu slali u radni logor poput gomile vojnika koji su se vraćali iz nemačkog zarobljeništva, a koji su smatrani izdajnicima. Kao što je Jurijeva majka godinama kasnije priznala, dečak je srcu uzeo neuspeh voljene sestre i krenuo u svet da traži sreću.

Pokušao je da mu pomogne promenom biografije. Kada se prijavio za prijem na univerzitet nakon završetka stručne škole, morao je da popuni obavezni upitnik. Jedno od postavljenih pitanja da li je osoba ili njihovi bliski rođaci živeli pod nemačkom okupacijom. Ako bi neko odgovorio „da“, mogao bi praktično da se oprosti od svojih snova o mestu na univerzitetu, dobrom poslu u fabrici ili kolhozu ili administraciji. Dakle, kada se Gagarin suočio sa izborom da napiše istinu ili laž - izabrao je poslednju opciju. U upitniku je napisao da je njegov otac ratni vojni invalid. Nije posrnuo, otac zapravo nikada nije bio u vojsci, jer je od rođenja imao problema sa hodanjem. Jurij nije spomenuo svog brata i sestru, prisilno deportovanih u Rajh.

Na taj način stvorio je temelje uzorne biografije za sovjetske uslove. I verovatno se dugo držao ove verzije, čak i ako još nije razmišljao o svemirskim letovima. Tek ga je počeo zanimati vazduhoplovstvo. Ali da je tada neki hitni agent NKVD-a pažljivo proverio biografiju mladog Jurija, danas svet ne bi poznavao ovog dečaka koji je visok samo 157 cm kao pionira svemirskih letova. Kasnije je zbog Gagarinove biografije, a ne Đermana Tita - takođe rođenog na selu - odleteo u Vostok 1 u svemir. Čak i ako bi vlasti vremenom saznale istinu, Gagarinu teško da bi mogle nešto da učine. Postao je legenda.