jezero , bajkalsko jezero, led
Instagram pr.screen
jezero , bajkalsko jezero, led

Instagram pr.screen

jezero , bajkalsko jezero, led, Foto: Instagram pr.screen

Fotograf iz Irkutska snimio je jedinstveni fenomen na najdubljem jezeru na svetu. Bajkalsko jezero se zaledilo stvarajući višeslojne stubove mehurića ispod kristalno čistog leda. Iako se na prvi pogled mogu činiti kao bajka, ljudima mogu prouzrokovati probleme ako pređu jezero

Umirujući video sa mehurićima belog i srebrnog metana snimljen je na smrznutom mestu Maloe More, koje ostrvo Olkhon odvaja od zapadne obale Bajkalskog jezera. „Led koji prekriva plitke moreuze i zalive formira se krajem novembra , dok se ostatak Bajkala smrzava do sredine januara“, rekao je Stanislav Tlstev, 46-godišnji fotograf i vodič iz Irkutska, informiše siberiantimes.com .

„Takav čisti led može se posmatrati samo na nekim delovima jezera u novembru i decembru . Prvi put sam obratio pažnju na ove mehuriće pre otprilike četiri godine, zatim sam naučio da razlikujem mehuriće metana od vazdušnih “, dodao je.

Prema Stanislavu, mehurići metana smrzavaju se u slojevima jedan preko drugog i mogu narasti do dubine od 1,5 metra . Lokalni ribari tvrde da drugi, manji mehurići pomažu u disanju bajkalskih foka. Mehurići upućuju na područja gde ove životinje izlaze na površinu i usisavaju malo vazduha.

Bajkalsko jezero je najdublje i ujedno najstarije jezero na svetu. Nalazi se u južnom delu istočnog Sibira u Rusiji i takođe je upisano na UNESCO-ov spisak svetske baštine. Zanimljivo je da sadrži oko petine sve pijaće vode na Zemlji. Maksimalna dubina jezera je 1637 metara i u njega se uliva 336 reka i potoka. Na jezeru postoji do 27 ostrva, najveća su Olchon i Velki Uskanij.

Nalazi se u zoni rova i nema čvrsto dno, dok su niži sedimenti slični močvarama jer sadrže puno gasa, uključujući i metan. Veći mehurići koji se stvaraju na jezeru tokom zime takođe predstavljaju pretnju .

„Postoje područja jezera gde mehurići rastu toliko veliki da automobili mogu da padaju preko leda . Njihova lokacija može da varira iz godine u godinu, ali obično se veliki mehurići se pojavljuju od februara i mogu se videti do marta i aprila “, rekao je fotograf.

Naučnici nadgledaju metan koji se diže sa dna Bajkala i iako se kaže da se njegova količina povećava, to dovode u pitanje zbog globalnog zagrevanja. Prema rečima dr Nikolaja Granina sa Instituta za limnologiju u Irkutsku, temperatura na dnu jezera se nije zagrejala.

„O ovome se nagađa, ali mi verujemo da zagrevanje ne utiče na curenje, jer niža temperatura praktično nije promenjena.“ Nivo jezera koji je pao, ali ne i on, dovodi do većeg curenja metana. Količina metana skrivena u gasnim hidratima na Bajkalu procenjuje se na jedan bilion kubnih metara.