Stršljeni
Printscreen: Youtube
Stršljeni

Printscreen: Youtube

Stršljeni, Foto: Printscreen: Youtube

Uklanjanje gnezda stršljena može se pokazati opasnim ako se ne poštuju određena pravila. Zbog toga je vredno pogledati savete specijalista o ovoj temi. U ovom uputstvu ćemo vam reći kako ukloniti gnezdo, kako obratiti pažnju na ponašanje stršljena i kada je potrebno pozvati stručni tim.

Kada se stršljeni gnezde?

Evropski stršljen je zimujuća vrsta. Ovaj najveći predstavnik porodice osa prvobitno je živeo u listopadnim šumama. Kako je krčenje šuma počelo da se gnezdi u blizini ljudskih naselja. Po pravilu se gnezdi u dupljama drveća i u zaštićenim delovima zgrada. Međutim, može se i gnezditi u zemlji?

Na proleće majke odlete u potrazi za mestom za gnezdo. Kada pronađu pogodno mesto, počinju da ga grade. Zanimljiva činjenica je da koriste ostatke raspalog drveta pomešanog sa pljuvačkom. Stvara se nešto slično pulpi koja se koristi u 3D štampačima.

Nažalost, stršljeni mogu biti opasni za ljude. Ako ih ne uznemirimo, oni će se pobrinuti za sebe. Međutim, teško je izbeći "dosadne" životinje ako se gnezdo stršljena nalazi u blizini domaćinstva. Prema tome, uklanjanje gnezda može biti neophodno.

Kako izgleda gnezdo stršljena?

gnezdo stršljena

Pinterest pr. sc.

gnezdo stršljena, Foto: Pinterest pr. sc.

Pre nego što odgovorite na pitanje kako ukloniti gnezdo stršljena, vredi napomenuti kako ga prepoznati. Takvo znanje je korisno, posebno ako želimo da izbegnemo nepredviđeni susret sa ovim predatorom među insektima. Glavni razlog zašto ga želimo istrebiti je pretnja.

Ako imate košnicu, verovatno znate da stršljen može da ubije pčele. Međutim, opasno je i za ljude. Osobe alergične na otrov Himenoptera naročito treba da izbegavaju njegovo ubod.

Majka koja nije pronašla jazbinu, udubljenje, staru košnicu ili kućicu za ptice stvoriće gnezdo u obliku glomazne čaure. Čaura stršljena može biti dugačka i do 50 cm. Unutra su malteri sa rupama okrenutim nadole, gde je izlazna rupa. U svaki od njih ženka polaže jaje iz kojeg će se izleći larva. Majka sama mora nahraniti prvu generaciju koja je odrasla kao radnica i preuzela svoje odgovornosti. Sledeća faza za ženku je polaganje više jaja. Poslednja generacija date godine je dvopolna generacija. Mužjaci oplođuju ženke, koje će se rasejati u potrazi za zimovalištima. Većina gnezda stršljena napušta se zimi, nakon prvih mrazeva. U njima žive drugi insekti koji pojedu ostatke. Stršljeni se ne vraćaju u čahuru, ali se mogu vratiti u stare košnice, ako su na pogodnom mestu. Likvidacija takvog mesta može se započeti zimi, kada ne postoji rizik da će stršljeni napasti.

Uklanjanje gnezda stršljena - saveti

Savet 1

Ako ste rano proleće videli jedan primerak, dovoljno je da ga eliminišete. Postoje hemikalije dizajnirane da ubijaju stršljene i slične insekte. Zapamtite da su ove jake životinje na koje slabi preparati neće uticati. Ako niste sigurni šta da eliminišete stršljene, pitajte u prodavnici ili se obratite specijalistima.

Verovatno ćemo majku upoznati na proleće. Međutim, mogu biti i radnici. Ako niste sprečili stvaranje čaura stršljena, onda nemojte odlučiti  da ga odmah eliminišete. Ako je moguće, zatražite pomoć od odgovarajuće kompanije.

Dok čekate tim, pokušajte da se ne približite gnezdu stršljenova. Ako ne iritirate insekte, oni ne bi trebali da vam smetaju. Međutim, braneći svoju teritoriju, mogu mnogo puta da bockaju. Čak i ako vam posle takvog uboda ne pozli, to je samo po sebi bolno. Definitivno želite da to izbegnete.

stršljen, insekti

Shutterstock

stršljen, insekti, Foto: Shutterstock

Savet 2

Stršljeni su manje agresivni od osa. Ako ste ga videli u stanu ili u blizini kuće, samo pokušajte da ne provocirate. Stršljeni ne vole svetle boje. Takođe definitivno ne vole da ih neko dira. Savetujemo da se papučama ili zamkom za muve ne goni insekte. U nekim slučajevima je dovoljno zatvoriti vrata u sobi u koju je stršljen uleteo i otvoriti prozor.

Ako čekate da tim izvadi gnezdo stršljena, onda ne morate brinuti. Zatvorite vrata i zatražite pomoć od kompanije.

Takođe treba biti oprezan i oprezan kada tražite gnezdo.

Ako ste na svom imanju primetili više stršljena i želite da ih istrebite, dobro je znati odakle potiču. Zapamtite da stršljeni mogu da grade gnezda u zemlji. To je opasnije mesto od bilo kog drugog. Ako ga zgazite ili šutnete može izazvati napad.

Savet 3

Ako nemate izbora i trebate sami ukloniti gnezdo, učinite to noću. Naročito tokom hladnijih noći, stršljeni će biti letargični. Takođe, pokušajte da ne koristite jako svetlo. Apsolutno izbegavajte slučajno ili namerno obaranje gnezda. Neki domaći Internet savetnici imaju ovakve ideje. Uklanjanje gnezda stršljena treba obaviti tako da insekte nečujno eliminiše, a ne da ih naljuti.

Obucite se da zaštitite veći deo svog tela. Zapamtite da ubodi stršljena zalaze duboko. Posebno je važno zaštititi lice. Dobro je ako možete da koristite prozirni vizir ili zaštitne naočare. Takođe, umotajte vrat.

Koristite preparate koji se mogu primeniti sa velike daljine. Najbolje namenjeno uništavanju stršljena. Vrhunski primer je aparat za gašenje požara.

Da li da se otarasim gnezda stršljena?

Stršljeni su opasni kada imaju gnezdo u blizini kuće. Međutim, oni su takođe korisni predatori koji ograničavaju populaciju drugih insekata. Ponekad se morate zapitati ne kako da ga uklonite, već da li uopšte treba da ih uklonite.

Ako su se stršljeni ugnezdili u obližnjoj šumi, možete ih ostaviti na miru. Ako ste zabrinuti da gnezdo u zemlji može predstavljati pretnju lokalnom stanovništvu, takođe je bolje da ih jednostavno obeležite. Eliminacija životinja izvan naseljenih mesta može se ispostaviti kao nepotrebno mešanje u prirodnu sredinu.

Uklanjanje gnezda stršljena treba vršiti pažljivo i strogo prema indikacijama specijalista. Najbolje je ako to za nas može učiniti profesionalni tim. Glavna stvar je da ostanete mirni i da ne paničite. Stršljen nikada neće napasti osobu ničim izazvanu.