Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće
shutterstock
Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće

shutterstock

Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće, Foto: shutterstock

Ako potražite Zlatno mleko na Internetu, pronaći ćete bezbroj unosa koji ističu svojstva pića koja promovišu zdravlje. U stvari, biljno jedinjenje kurkumin, koje sadrži kurkuma i daje zlatnom mleku zlatnožutu boju, ima mnogo pozitivnih efekata na telo. Gotovo da nema ničega u čemu kurkumin ne bi trebalo da pomogne. Stoga nije čudo što istraživanje takođe otkriva navodni čudotvorni lek za sebe.

Kurkumin bi trebalo da interveniše u inflamatornim kaskadama, na primer, i tako ima protivupalni efekat, koji bi onda mogao imati pozitivan i preventivan efekat u slučaju hroničnih inflamatornih bolesti kao što su crevne ili zglobne bolesti“, kaže Jan Frank, istraživač ishrane na Univerzitetu u Hohenheimu, koji se bavi biljnom supstancom, u intervjuu kao deo „visokotehnološke strategije“ nemačke vlade .

Zlatno mleko se vekovima koristi u ajurvedskoj medicini

Ali čak i ako istraživanja moraju da odgovore na mnoga pitanja u vezi sa tačnim efektima kurkumina, jedno je nesporno: da je začina kurkuma već dugi niz vekova sastavni deo ajurvedskog lečenja.

Sastojci za veliku šolju zlatnog mleka

300 mililitara kravljeg mleka (alternativno: ovseno ili bademovo mleko)
1 kašičica kurkume (ili paste od kurkume, videti dole)
1 kašičica meda (ili javorovog sirupa)
1/2 kašičice cimeta
1 cm svežeg đumbira ili pola kašičice đumbira u prahu
1 prstohvat bibera (ovo bi trebalo da poveća bioraspoloživost kurkumina)
Ako želite, možete i malo eksperimentisati sa začinima i dodati gore pomenuti muškatni oraščić (1 prstohvat noža) ili kardamom (1/2 kašičice).

Priprema zlatnog mleka

Stavite mleko u šerpu i zagrejte na laganoj vatri, ne ključajte! Oljuštite đumbir, sitno ga narežite na kockice i dodajte mleku. Dodajte kurkumu, biber, cimet i sve druge začine i dobro promešajte. Zasladite medom ili javorovim sirupom. Sipajte toplo mleko kroz sito i penušajte. Neki takođe preporučuju dodavanje malo kokosovog ulja u smešu.

Kurkuma pasta

Alternativno, zlatno mleko možete pripremiti sa pastom od kurkume. To se lako može čuvati u zatvorenoj staklenoj tegli u frižideru nekoliko dana. Da biste to uradili, kombinujte četvrt šolje kurkume sa oko pola šolje vode i pustite da smeša krčka dok ne podseća na pastu.