Sahrana princa Filipa
Tanjug/AP
Sahrana princa Filipa

Tanjug/AP

Sahrana princa Filipa , Foto: Tanjug/AP

Kovčeg sa telom princa Filipa 17. aprila ove godine bio smešten u kraljevskoj kripti u kapeli Sv. Džordž u zamku Vindzor. Prvi put u istoriji sahranu visokog člana kraljevske porodice gledali su ne samo njegovi rođaci, već i gledaoci emisije koja je emitovana na Jutjubu i na TV-u. Kripta u kapeli Sv. Đprđa , međutim, nije poslednje počivalište supruga kraljice Elizabete II.

Spuštanje kovčega u grobnicu obično se vrši privatno. Do sada je prilika da učestvuju u ovom teškom trenutku bila rezervisana samo za članove kraljevske porodice. Tokom sahrane princa Filipa, odlučeno je prvi put u istoriji da se milionima ljudi koji gledaju prenos ceremonije omogući da vide ovaj trenutak.

Javnost je mogla da vidi kako se kovčeg sa telom princa Filipa , na koji su postavljeni njegov admiralski šešir i sablja, i gomila cveća koje je izabrala kraljica Elizabeta II i njeno pismo, spuštaju ispod poda kapele sv. Đorđa sa posebnim liftom opremljenim motorom koji se čuva u kraljevskoj kripti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Posle smrti kraljice Elizabete II, kovčeg sa telom princa Filipa biće premešten

Posle smrti Elizabete II, kovčeg sa njenim telom biće postavljen u kapelu kralja Džordža VI. Prema volji britanskog monarha, kovčeg sa telom princa Filipa treba da bude prenet iz kraljevske kripte u kapelu kralja Džordža VI , o čemu je pisao dnevnik "The Mirror".

Trubači Kraljevskih marinaca izveli su "Poslednju poštu", što je značilo da je vojnik otišao na poslednji počinak, i "Akcione stanice", alarm koji je podsticao mornare da se pripreme za bitku.

Princ Filip je 25. član kraljevske porodice koji je sahranjen u kraljevskoj kripti u Sv. Đorđa. Pored njega, njegovo poslednje počivalište, kako izveštava dnevnik "Daili Mail", tamo su pronašli mir i kraljevi Džordž III, Džordž IV, Džordž V i Vilijam IV iz Hanovera, kao i otac kraljice Viktorije, princ Edvard, supruga kralja Džordža III, kraljica Šarlota i deda kraljice Marije, princa Adolfa od Hanovera.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Istorija sahranjivanja u kapeli Sv. Đorđa ima više od 200 godina , ali sredinom prošlog veka odlučeno je da kraljevske kripte zbog ograničenog kapaciteta više ne mogu da ispunjavaju svoju ulogu. U godinama 1968. - 1969. podignuta je kapela kralja Džordža VI, u kojoj je njegovo telo sahranjeno nakon prenošenja iz kraljevskih kripti. Kraljica majka i sestra kraljice Elizabete II, princeza Margareta, takođe su sahranjeni u kapeli kralja Džordža.