San, snovi
shutterstock
San, snovi

shutterstock

San, snovi, Foto: shutterstock

Promena sopstvenog ili tuđeg ponašanja nije lako postići, pogotovo ako već neko vreme pokušavate i ustanovite da ništa ne deluje. Ponekad, ako imate osećaj da radite nešto pogrešno ili da se život nije krenuo u smeru koji ste zamislili, jednostavno zastanite i vratite se nazad. U nekim slučajevima previše napora može dovesti do toga da se oduprete.

Na konferenciji o organizacionom ponašanju i kognitivnim naukama, dr Ričard sa Univerziteta Kase Vestern objasnio je kako naš mozak funkcioniše i vidi kroz dva suprotstavljena domena. To znači kako naš mozak funkcioniše na dva načina - analitičkim razmišljanjem ili empatijskim razumevanjem. Jedan način razmišljanja automatski potiskuje drugi. Primer za to je situacija u kojoj smo postavili ciljeve u životu. U tim trenucima je aktivan naš analitički deo mozga. S druge strane, kada se setimo svojih snova, snaga i vrednosti i delujemo po njima, to je trenutak kada smo u empatičnom načinu razmišljanja. Istraživanja sugerišu da je naš mozak otporniji na promene kada smo u analitičkom načinu razmišljanja. Kada smo u empatičnom stanju, nalazimo se u opuštenijem delu nervnog sistema. Iz tog razloga, u takvom stanju mozga, otvoreniji smo za učenje, razmišljanje i eksperimentisanje sa novim ponašanjima.

U neuroznanosti postoji pojam emocionalne zaraze. To bi značilo da postoji stanje u kojem naša sopstvena stanja mozga i emocije nesvesno utiču na drugu osobu. Kada se povežemo sa sopstvenim osećajem svrhe, težnjama i snovima, u tom trenutku možemo inspirisati ljude oko sebe. To takođe znači da možemo razgovarati sa drugim ljudima i otkriti koja je njihova svrha, značenje i u čemu oni pronalaze zadovoljstvo. Kada smo u empatičnom stanju uma, promovišemo otvorenost za rast i učenje.

Pre nego što počnete i želite da svoja osećanja projektujete na druge, počnite sa sobom. Cilj je imati samopouzdane i čvrste stavove, a snovi vam mogu pomoći u tome. U snovima ćete naći odgovore na mnoga pitanja jer su oni istinski prikaz vašeg empatičnog stanja. Kroz snove se najiskrenije pokazuju vaše težnje, želje i patnje. Postavite sebi ova pitanja i doći ćete do zanimljivih odgovora:

Zašto se osećate dobro?

Na čemu ste zahvalni?

Zamislite da imate 80 godina i osvrćete se na svoj život. Na šta biste bili ponosni i kako biste sada mogli da postignete to zadovoljstvo?

Ako biste za tri godine dobili tačno ono o čemu sanjate, šta bi bilo drugačije?

Šta je trenutno važno u vašem životu?

Šta je za vas uspeh?

Ako postoji osoba koju smatrate idolom, koje osobine cenite?

Koje trenutke svog života biste izdvojili kao značajne?

Budite iskreni prema sebi i slušajte svoje odgovore. Većinu ćete ih naći u snovima. Kroz ove odgovore počećete da otkrivate težnje i vrednosti koje su važne vama i ljudima oko vas. Uz to ćete početi da otkrivate sopstveno stanje bića i da se bolje upoznate. Nastojte biti empatični, nadahnuti, biti zahvalni i otvoreni. Jednom kada uspete sami da otkrijete šta je vaše značenje i težnja, tada možete postati autor promena i u drugima.

Bonus video

Naša preporuka