Lou Ottens
Wikipedia
Lou Ottens

Wikipedia

Lou Ottens, Foto: Wikipedia

Ime Lou Otens verovatno ne govori većini većine ljudi ništa. Međutim, skoro svi su došli u kontakt sa njegovim izumom kasete, koji je bukvalno promenio svet. Holanđanin, koji je takođe učestvovao u stvaranju CD-a, nedavno je umro u 94. godini.

Put do revolucionarnog izuma, koji se danas smatra ikoničnim, započeo je 1960. U to vreme, Otens je, kao šef razvoja proizvoda u kompaniji Filips, i njegov tim dizajnirali i izradili prvi prenosni magnetofon, a uskoro i kasetu sa trakom. To je uglavnom bilo zbog činjenice da je prethodno snimanje starim magnetofonskim kasetofonima bilo složeno i nepraktično.

„Ti nespretni i teški za upotrebu kasetofoni sa magnetofonom prestali su da me zabavljaju“, Otens je u jednom od prethodnih razgovora jasno stavio do znanja da pravi čuveni izum. Kasete su ubrzo predstavljene na jednom od sajmova u Berlinu u Nemačkoj, gde su odmah postale hit, navodi portal Unilad .

Uz reklamni slogan „Manji od kutije cigareta“, kertridži su počeli da se šire po celom svetu. Oni su izazvali potpunu revoluciju uglavnom zato što su svima dozvolili da lako snimaju muziku sa radija, što je u to vreme bilo zaista prelomno. Nije trebalo dugo da umetnici počnu da objavljuju svoju muziku na kasetama.

U kasnijem periodu Otens je takođe učestvovao u razvoju još jednog legendarnog izuma, koji je uticao ne samo na muzički svet. Tokom 1970-ih osnovao je prvi CD sa japanskom kompanijom Soni. Prvi put su se pojavili u prodaji 1982. godine, ali su počeli da sviraju do kraja milenijuma, kada su svojom popularnošću nadmašili kasetofone.

Naša preporuka