BAVITE SE SPORTOM DOK ČISTITE VAZDUH? Mlada devojka unela nove inovacije u svet biciklizma, jedinstveni točak, može značajno pomoći u borbi protiv zagađenja!

Čini se da će takva ideja uskoro postati stvarnost. Student treće godine dizajna stvorio je model točka, zahvaljujući kojem će njegovi vlasnici moći istovremeno da učine nešto dobro za sebe i za planetu. Njegov točak filtra čisti zagađeni vazduh dok nagazi pedalu

bicikla, točak sa filterom
bicikla, točak sa filterom, Foto: Tweeter prin. screen

Ovo se naziva pronalaskom. Samo trećina dizajna iz Engleske, Karen Tapping, stvorila je objekat, zahvaljujući kojem će njegovi korisnici ne samo da izgrade snažno stanje planete, već će i očistiti vazduh od svih štetnih materija. Točak nazvan Rolloe može da apsorbuje zagađeni vazduh na jednoj strani, a ispušta čisti vazduh na drugoj.

Novi pronalazak deluje na principu četvoroslojnog filtera sa aktivnim ugljem, koji se sastoji od visokoefikasnog HEPA filtera i useva lufe, koji se često koriste za proizvodnju prirodnih spužvi. HEPA filter je taj koji garantuje pouzdanost ekološkog točka, jer može ukloniti minijaturne štetne čestice sa efikasnošću do 99,97%.

bicikla, točak sa filterom
bicikla, točak sa filterom, Foto: Tweeter prin. screen

Prema veb lokaciji proizvoda, točak sa filterom mogao bi da očisti više od četvrt miliona kvadratnih metara vazduha kada bi ga samo 10% londonskih biciklista postavilo na svoj prednji točak. Zbog toga bi biciklisti mogli očistiti vazduh već na putu do posla ili tokom biciklističkog putovanja.

Revolucionarni točak ne ispunjava samo ekološku funkciju. Dizajn točka je mlada studentica izgradila na jednostavnosti i čistim linijama , ali je i dalje u stanju da privuče pažnju i da biciklu da moderan karakter, što će posebno ceniti gradski biciklisti. Pametna Engleskinja takođe je razmišljala o zameni filtera i uverila se da bude što održivija i ekološki prihvatljivija.

Vlasnici filtere mogu vratiti Rolloe-u, koji proizvodi točkove, gde se ponovo očiste i zamene. Tapping je takođe osvojila nagradu za inovaciju u dizajnu za plastiku za svoj izum i trenutno se priprema za lansiranje proizvoda 2022. godine . Informacije o tome koliko će koštati još nisu objavljene.

bicikla, točak sa filterom
bicikla, točak sa filterom, Foto: Tweeter prin. screen

Za proizvod će biti dostupna prateća aplikacija koja će korisnicima omogućiti da postave ciljeve i nadgledaju status čistoće filtera. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti