afrika
Shutterstock
afrika

Shutterstock

afrika, Foto: Shutterstock

Oni su mladi, zaista vrlo mladi i često ne poznaju svog budućeg muža do dana venčanja: to su dečije mlade, žene mlađe od 18 godina, koje porodica svake godine prisiljava da postanu supruge nepoznatih ljudi. Studija objavljena u Svetskom razvoju rasvetlila je situaciju u vezi sa dečijim brakovima u Etiopiji, ističući težinu bogatstva roditelja: ako majka ima značajnu imovinu (mobilni telefon, bicikl, šivaću mašinu, nakit ili druge vredne predmete ), njena moć odlučivanja nad sudbinom njene ćerke biće veća i biće manje verovatno da će se udati pre punoletstva. Suprotno tome, ako otac drži porodično bogatstvo, moguće je da mlada žena postane dete nevesta.

PITANJE BOGATSTVA

U Etiopiji se oko četvrtine ćerki venča pre 15. godine, a više od polovine do 18. godine. Mlade devojke čija majka ima vrlo malo ili nimalo bogatstva venčavaju se u proseku sa 16,6 godina; za ćerke „imućnijih“ žena prosečna starost raste za 1,2 godine.

Prema istraživanju, nezavisnije majke bile bi nepovoljnije za mladi brak i svesnije želje svojih ćerki da se ne udaju za stranca. Bogatstvo bi im dalo veću pregovaračku moć sa muževima kada su odlučivali o sudbini svoje dece.

OSNAŽI ŽENE

Nalazi ove studije mogu poslužiti za bolje usmeravanje međunarodnih napora na sprečavanju dečijih brakova širom sveta, na primer pomažući ženama da poboljšaju svoj ekonomski položaj i postanu nezavisnije.

„Procenjuje se da se svake godine 14 miliona devojčica i dečaka venčaju pre navršenih 18 godina“, kaže Feliz Muhomba, šef firme.

„Dečje neveste često na kraju napuste školu, padnu u siromaštvo, zaraze se polno prenosivim bolestima ili trpe porodično nasilje“. L ' UNICEF upozorava da će broj mladih ljudi koji su prisiljeni na brak i dalje rasti, a Afrika bi se mogla udvostručiti do 2050. ako se ništa ne preduzme da se iskoreni ova varvarska tradicija, koja ne poštuje ljudska i ženska prava.

Naša preporuka