LGBT parada prajd
Profimedia
LGBT parada prajd

Profimedia

LGBT parada prajd , Foto: Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Kuinslandu u Australiji objavili su studiju koja potvrđuje prethodne pretpostavke da ljudi sa nižim koeficijentom inteligencije lakše stvaraju homofobne predrasude. Do sada su ove veze dokazane samo u Sjedinjenim Državama, pa je ovo prva studija van Sjedinjenih Država koja ih je potvrdila, piše portal Unilad .

Niži IQ znači jače tendencije ka homofobiji

Lud, ludilo

Profimedia

Lud, ludilo, Foto: Profimedia

Rezultati studije, u kojoj je učestvovalo više od 11.500 Australijanaca, objavljeni su u časopisu Intelligence. Istraživački tim izvukao je podatke iz istraživanja HILDA (Domaćinstvo, dohodak i radna dinamika u Australiji) iz 2012. i 2015. Pitanja prvog istraživanja usredsređena su na procenu kognitivnih sposobnosti ispitanika , u drugom upitniku učesnici su izrazili svoje stavove o jednakim pravima.

Ispitanici su odgovorili na skali od 1 (u potpunosti se ne slažu) do 7 (u potpunosti se slažu). Na primer, upitnik je sadržao unos koji je glasio: „Homoseksualni parovi treba da imaju ista prava kao i heteroseksualni parovi“. Istovremeno, anketa je pokazala da što je ispitanik bio manje inteligentan, to je češće pokazivao tendencije stvaranja predrasuda prema istopolnim parovima. Druge promenljive, poput obrazovanja ili socio-ekonomskog statusa ispitanika, takođe su potvrdile ovaj nalaz.

Da li se i vi slažete?

 

Kognitivne sposobnosti i predrasude

Autori studije navode: "Veza između niskih kognitivnih sposobnosti i promocije pristrasnih ili nejednakih stavova je dobro poznata. Jednakost prava za istopolne parove."

Međutim, istovremeno naučnici ističu još jedan zaključak do kojeg je došlo istraživanje. Rezultati pokazuju da kognitivne sposobnosti igraju ključnu i istovremeno veoma potcenjenu ulogu u stvaranju predrasuda. Stoga se za dalja posmatranja preporučuje istraživačima da bolje ugrade faktor kognitivnih sposobnosti ispitanika u modele upitnika.

Naša preporuka

Komentari (1)

Perica

03.03.2021 06:59

Ma da vam se pod...m u istraživanje! Ja sam sa manjkom inteligencije? Ja koji sam pravoslavac hrišćanin, ja koji poštujem porodične vrednosti , ja sam budala a ovi koji razumeju pedere su inteligentni!? Ti koji su radili ovo istraživanje su kompletni idioti!