Groblje
Shutterstock
Groblje

Shutterstock

Groblje, Foto: Shutterstock

Sa druge strane, u pojedinim krajevima Srbije ide se u drugu krajnost. Na grobljima se podižu skupoceni spomenici, kapele novokomponovane arhitekture, koje više liče na vikendice u kojima ima sve ono što ima i u domu – frižideri, televizori, kreveti. Ovo je strašan običaj koji crkva ne odobrava! Spomenik treba da bude skroman sa hrišćanskim obeležjem u obliku krsta.

Molitva

Shutterstock

Molitva, Foto: Shutterstock

Što se tiče stava crkve oko opela i sahrane pokojnika, za crkvu je najvažnije žito, vino i sam čin opela. Opelo je molitva u kojoj se sveštenik moli za pokoj duše pokojnika i za oproštaj grehova njegovih koje je kao čovek u životu učinio.

Važni su i pomeni koji se vrše od kuće do groblja, jer je pomen, takođe molitva. Međutim, u nekim krajevima Srbije, za pogreb su vezani brojni suvišni i štetni običaji, koji su često, čak i u suprotnosti sa učenjem crkve.

Teško je u narodu menjati takve običaje, naročito one koji su vekovima prisutni, ali u novije vreme zavode se novi običaji, koji se lako mogu menjati. Jedan od takvih je i kupovina venaca za sahranu, zatim darivanje raznim darovima svih koji prisustvuju sahrani. I jedno i drugo iziskuju velike izdatke, a potpuno je suvišno.

tamjan

Shutterstock

tamjan, Foto: Shutterstock

Mnogo bi bolje bilo da se novac za kupovinu venaca preda domaćinu ili toj kući, što bi dobro došlo u snošenju troškova sahrane. Takođe se uobičajila velika i obilna priprema jela i pića za sahrane, pa se dešava da, kada se gosti najedu i napiju, sahrana se pretvori u gozbu, a učesnici u pijanom stanju počnu da se nedolično i neprikladno ponašaju.

To je nedopustivi greh prema pokojniku i njegovoj rodbini. Protiv ovakvih pojava treba da se bore svi ozbiljni i bogomoljni ljudi u srpskom narodu. Pomenućemo i običaj u nekim krajevima Srbije, kada narod dolazi sa groblja, da se sačekuje u dvorištu gde svi peru ruke, uzimaju ugljen od žara, pa ga premetnu u rukama i prebace preko sebe.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Lola

05.11.2020 15:33

Vera je takva da čovek može na sopstveni način, onako kako oseća dušom, da se posveti tom verovanju. Religija je muzilica naroda, a verski poglavari su profiteri nad tuđom verom. Ja sam vernik. Nisam religiozna.