titan bube
Wikipedia
titan bube

Wikipedia

titan bube, Foto: Wikipedia

Odmah na početku da kažemo oni koji se boje bubašvaba da ne čitaju ovaj tekst niti da gledaju u slike! Pravo ime ovog džinovskog insekta je Titanus giganteus, ili Titan Buba, ona je gigant u svetu insekata ili bolje rečeno jedan od najvećih insekata na svetu.

Titan buba obično živi u kišnim šumama Kolumbije, Ekvadora, Perua, Bolivije iseverno-centralnom Brazilu. Odrasle jedinke ove vrste insekata mogu narasti i do 16,7 cm!

Imaju neverovatno dugu i jaku vilicu da su u stanju drvene olovke preseku na pola! Sad samo zamislite šta mogu da učine za prstima. Srećom, ove zastrašujuće bubašvabe tj insekti su sasvim bezopasane za ljude.

Titan Buba je jedan od najmisterioznijih stvorenja na Zemlji. Ona živi nenametljivo duboko u nekim od najtoplijih tropske Južne Amerike u kišnim šumama, odrasli su aktivni samo nekoliko nedelja i većinu vremena provode u traženju partnera.

Larve ovog neverovatnog insekta nikada nisu pronađeni, ali sudeći po nekim nalazima i kako naučnici veruju larve se hrane trulim drvećem koje padne na zemlju

Titan buba ako se osete ugroženim neprijatelja upozoravaju siktanjem, a koriste i svoje velike čeljusti da ugrizu napadače i oštre kandže koje mogu bukvalno mogu probiti se kroz meso.

Titani nikada neče napasti iz čista mira jedino naravno kao i svaka životinja odgovoriće napadom ako se osete ugroženo. Ipak na kraju krajeva sa njom se mora rukovati pažljivo jer titan bube mogu naneti ne tako male povrede.