PRONAĐENA VODA NA MESECU! NASA objavila veliko otkriće (VIDEO)

Na površini Meseca izloženoj Suncem pronađena je voda, objavila je NASA na Tviteru

Mesec, Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

​Detalji otkrića biće saopšteni na konferenciji za medije koja se uskoro očekuje.

​Na površini Meseca pronađena je voda prvi put uz pomoć SOFIA teleskopa, saopštio je administrator NASA Džim Bridenstajn na Tviter nalogu.

On je naveo da se još ne zna da li ona može da bude korišćena kao resurs. Detalji otkrića biće saopšteni na konferenciji za novinare koja će uskoro biti održana.

Nasina Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) potvrdila je da je prvi put pronađena voda na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem.

Ovo otkriće potvrdilo je da voda na ovoj planeti nije ograničena samo na hladna i senovita mesta.

Sofija je otkrila molekule vode (N2O) u krateru Klavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika, ali nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (OH).

- Imali smo naznake da bi N2O - voda koju poznajemo - mogao biti prisutan na sunčevoj strani Meseca - rekao je Paul Herc, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA-e u Vašingtonu.

- Sad znamo da je tamo. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše razumevanje mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira.

Povezane vesti

  • Korisnik: VUK
    27/10/2020 - 06:36
    Hahahaha!
  • Korisnik: Mozgalica
    26/10/2020 - 19:51
    Samo lupaju gluposti kao što stalno rade od 1969-te.Da li ste prošli Van alenov pojas to jest nebeski svod sada imate bolja svemirska odela nego pomenute 1969 godine.Ima ona poslovica -mašta radi svašta.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA