Korona virus
EPA
Korona virus

EPA

Korona virus, Foto: EPA

Svet trenutno čeka dovoljan broj efikasnih vakcina koje će nam pomoći da pobedimo pandemiju koronavirusa. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bismo mogli imati neočekivanog saveznika u borbi protiv kovida. To bi mogli biti rinovirusi koji uzrokuju običnan grip.

Istraživači iz Istraživačkog centra za viruse u Glasgovu na Univerzitetu MRC u Škotskoj otkrili su da rinovirusi odgovorni za gripu mogu da potisnu virus SARS-CoV-2 iz ćelija. Kao rezultat, teoretski bi mogli da zaštite osobu od kovida-19. Studija, koja se bavila ovim istraživanjem.

Istraživački tim je primetio kako bi se ljudski rinovirus i SARS-CoV-2 ponašali u neposrednoj blizini. Oba virusa, kao i ljudske bronhijalne ćelije, koji se javljaju u plućima, stavljeni su u petrijevku. Rezultat je pokazao da je prisustvo rinovirusa blokiralo koronavirus, koji nije mogao da se prilepi za ćelije i istovremeno se nije mogao umnožiti.

Istraživači veruju da je to bilo zato što je prisustvo rinovirusa izazvalo urođeni imuni odgovor u ćelijama, koji se naziva i interferonski odgovor, prema portalu IFL Science.

Koristeći matematički model u simuliranoj populaciji, takođe su pogledali da li infekcije rinovirusima mogu efikasno da suzbiju SARS-CoV-2. Kao što je prethodno predviđeno, što se više širio rinovirus, to se više smanjivao broj novih infekcija koronavirusom. Rezultati sugerišu da bi uobičajeni virus gripa mogao da uspori ili čak potpuno zaustavi širenje SARS-CoV-2 u stvarnoj populaciji.

„Na primer, virologija je već znala za virusne smetnje između rinovirusa i sezonskog gripa“, kaže dr Julian Tang sa Univerziteta u Leicesteru u Engleskoj, „ali ometanje rinovirusa i SARS-CoV-2 je novo. Zanimljivo je, ali zahteva dalja istraživanja kako bi se moglo sa potpunom sigurnošću potvrditi “.

Iako se prvi rezultati ovog istraživanja čine zanimljivim, proučavanje odnosa rinovirusa i SARS-CoV-2 tek započinje. Ljudima se definitivno ne savetuje da pokušaju da obole od gripa samo da bi se zaštitili od bolesti. Zaista, zaista veliki broj faktora može igrati ulogu, kao što je činjenica da nije svaki od više od 160 poznatih rinovirusa možda efikasan protiv koronavirusa.

„Veoma je teško u ovom trenutku pokušati prevesti celu ovu situaciju u stvarnu praksu. Iako bi uobičajeni virus gripa verovatno mogao da blokira SARS-CoV-2 infekciju zbog imunološkog odgovora, čovek bi morao da se zarazi obojicom u isto vreme “, rekao je profesor Gari McLean sa Univerziteta Metropolitan u Londonu.

Komentari (1)

Savo

05.04.2021 12:40

Многи су у својим коментарима питали, зашто је нестао обичан грип? И ево објашњења. хвала.