izolator
Twitter prin. screen
izolator

Twitter prin. screen

izolator, Foto: Twitter prin. screen

Odugovlačenje je neodoljiva zabava koja je videla mnoštvo mogućih genija koji su zalutali privlačnošću da rade bilo šta drugo osim onoga što bi trebalo da rade. Neki se mogu oslanjati na "fokusirane" plejliste da bi ih održali na putu do cilja, dok drugi mogu privremeno izbrisati aplikacije koje vam mogu oduzeti sate dana u onome što izgleda kao treptaj oka. U julu 1925. godine časopis Nauka predstavio je prilično radikalniji pristup: "The Isolator".

Zastrašujući komad imao je namenu da ukloni okolne smetnje, ističući da čak i kada je izolovan u zatvorenom prostoru, "pisac" nije zaštićen od zvukova koji bi mu mogli poremetiti misaoni lanac, ubijajući ideju. 

"Prva kaciga konstruisana prema ilustraciji bila je od drveta, obložena plutom iznutra i spolja i na kraju prekrivena filcom"

"U oči su bila umetnuta tri stakla. Ispred usta nalazi se pregrada koja omogućava disanje, ali zadržava zvuk. Prva konstrukcija bila je prilično uspešna i iako nije isključila sve zvukove, postigla je efikasnost od oko 75 procenata. Razlog je bio što je korišćeno masivno drvo".

Da bi pojačali sposobnost izolatora da blokira buku, proizvođači su unutar kacige uključili vazdušni prostor koji je navodno blokirao oko 90 do 95 procenata zvukova. Čudno je, kad je korisnik ostao da radi više od petnaest minuta u, kako izgleda, prilično zagušljivoj sauni za mozak, postali su prilično pospani. "Ovo nije pogodno za naporno razmišljanje i iz tog razloga je pisac predstavio mali rezervoar za kiseonik, pričvršćen za kacigu".

"Ovo povećava disanje i subjekt je znatno živahniji".

Previše kiseonika može postati toksično , ali bez dovoljnog protoka gasa i odgovarajućeg izduvnog gasa akumulirajući CO2 je daleko verovatnija i ozbiljnija komplikacija.

"Postoji čitav deo nauke je posvećen ovome pod nazivom Mapleson sistemu za disanje", rekao je dr Daniel Funnell, anesteziolog iz bolnice Medvai u Velikoj Britaniji. „Potreban vam je dovoljan protok kiseonika u sistem između svakog udisaja da biste očistili CO2 iz sistema, inače ćete sledećim udisajem udahnuti i sveži kiseonik i izdahnuti CO2 . To bi značilo da će se CO2 nakupljati u krvotoku i brzo postati fatalan."

Za slučaj da ovo ne zvuči dovoljno klaustrofobično, Isolator je takođe izbacio vizuelne distrakcije. Uključene su dve staklene rupe na "prozoru" za oba oka, ali su stakla bila obojena u crno. Proizvođači su zatim urezali dve horizontalne linije kako bi korisniku pružili viziju tunela. To može zaštititi korisnika od ometajućih pogleda poput vaše slatke mačke ili nekoga ko će upaliti cigaretu pored vašeg (potencijalno propusnog i lako zapaljivog) kiseonika.

Želite naš savet? Držite se plejlista.