Vitamini lekovi zdravlje tablete
Shutterstock
Vitamini lekovi zdravlje tablete

Shutterstock

Vitamini lekovi zdravlje tablete, Foto: Shutterstock

Poznat kao Apetamin, gusti sirup koji se reklamira za žene koje žele da se ugoje u nadi da će dobiti "tanko gusto" telo u stolu Kardašijana. Često ga promovišu influenceri na Instagramu i Jutjubu koji svojim sledbenicima kažu kako im je Apetamin pomogao da postignu željeni oblik tela.

Međutim, ove stvari nisu odobrene u SAD-u i Velikoj Britaniji, što znači da ne postoji garancija da zapravo sadrže sadržaj naveden na etiketi. Takođe je nezakonito prodavati Apetamin jer nije regulisan, iako je proizvod lako dostupan na mreži.

Apetamin je proizvela indijska farmaceutska kompanija TIL Healtkere i reklamiran je kao "stimulans apetita". Prema oznaci na bočici, apetamin je mešavina ciproheptadina, lizina i vitamina. Lizin je jednostavno neophodna aminokiselina, ali ciproheptadin je antihistaminik koji se koristi za ublažavanje simptoma alergije poput suznih očiju, curenja iz nosa, svrbeža u očima i kijanja. Postoje neki dokazi da je ciproheptadin povezan sa debljanjem, ali nije sasvim jasno zašto.

Ova sirupa nije samo bezopasno zmijsko ulje. Novi dokumentarni film za BBC Tri u Velikoj Britaniji pod naslovom Dangerous Kurves, duboko je zaronio u porast popularnosti apetamina, razgovarajući sa mnogim ženama koje su uzimale suplement i iskusile duboko neprijatne neželjene efekte.

Većina žena je rekla da je glavni neželjeni efekat pospanost, a druga je dodala "jako me bole oči kada se probudim." Drugi su prijavili neobično drhtanje, drhtanje i mučninu nakon što su uzeli previše proizvoda. Jedna žena je čak objasnila kako se više puta srušila nakon što je uzela Apetamin, i obitavajući u bolnici zbog istog.

Uprkos tome što nisu regulisane očiglednim opasnostima, mnoge žene uzimaju ovu "drogu" kako bi težile idealu "tankog debelog tela" - liku peščanog sata koji su tipizirale poznate ličnosti poput Kilie Džener i Kardi B. Mnogi ljudi u dokumentarcu govorili su o nerealnim telesnim očekivanjima da žene osećaju pritisak da ga dostignu. Iako se decenijama u nekom ili drugom obliku promovišu nerealni telesni ideali, porast društvenih medija pojačao je ovaj pritisak i ostavio plodno tlo za širenje neregulisanih lekova poput Apetamina.

U svetlu nedavnog dokumentarnog filma, britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) sada istražuje prodaju ovog proizvoda.

"Zahvalni smo BBC-u što nam je skrenuo pažnju na ovo pitanje i istraživanje. Apetamin je neovlašćeni lek koji se ne sme prodavati, isporučivati ili reklamirati bez dozvole. Uzimanje neovlašćenih lekova može imati ozbiljne zdravstvene posledice ", navodi MHRA u izjavi datoj za BBC.