marihuana
MUP
marihuana

MUP

marihuana, Foto: MUP

Njujork nije samo najmnogoljudniji grad u Sjedinjenim Državama i metropola koju svaki putnik želi da poseti bar jednom, već sada i petnaesta američka država koja je legalizovala upotrebu marihuane. To se dogodilo nakon što je guverner Andrev Kuomo 31. marta potpisao odobrenje.

Kako portal dalje kaže, neki delovi zakona stupili su na snagu odmah, a pojedincima je zakonom već dozvoljeno da poseduju približno 85 grama kanabisa u rekreativne svrhe ili 24 grama koncentrovanog oblika droge. Takođe je dozvoljeno pušiti marihuanu u javnosti na onim mestima na kojima je dozvoljeno pušenje cigareta. Međutim, prema dostupnim informacijama, dozvole se u budućnosti mogu regulisati prema lokaciji ili prema novo usvojenim amandmanima.

Pored onih delova koji su već na snazi, naredni meseci na snagu će stupiti i drugi aspekti zakona. Zvaničnici treba da uspostave regulatorni okvir koji reguliše upotrebu marihuane. Vremenom bi Njujorčani verovatno mogli da marihuanu poseju u svojim kućama, i uzgajaju do šest biljaka kod kuće za ličnu upotrebu ili konzumiraju supstancu u sobi nalik dnevnom boravku.

Očekuje se da će prodavnice koje nude proizvod postati legalne za oko 18 meseci, uz mogućnost oduzimanja licence za takve poslove.

Potpisivanje novog zakona i njegovo stupanje na snagu takođe bi trebalo da donesu finansijsku dobit i novac privredi. Prema Njujork Tajmsu , očekuje se da legalizacija marihuane generiše 350 miliona dolara godišnjeg poreskog prihoda i milijarde dolara godišnjeg prihoda.

Legalizacija marihuane takođe treba da stvori nova preduzeća i radna mesta. Pristalice reforme krivičnog pravosuđa nadaju se da će to imati pozitivan efekat na nejednakosti sistema u kojem je nesrazmeran broj crnaca pritvoren zbog zločina marihuane.