indija
Youtube /Print scren
indija

Youtube /Print scren

indija, Foto: Youtube /Print scren

U zemlji gde se više slavi rođenje dečaka nego devojčica, maleno selo Piplantri nudi osvežavajuću perspektivu u želji da promeni utemeljene stavove.

Seljaci se udružuju i zajedno doniraju novac da pomognu sadnju stabala, koje će obezbediti hranu za dete i njenu porodicu.

Ovu inicijativu je pokrenuo 2006. godine Šajam Sundar Palival, bivši vođa ovog indijskog sela kada je usled bolesti izgubio ćerku Kiran.

Meštani sela sade drveće na pašnjacima, a zajednica osigurava da drveće preživi i da raste. Stanovnici sakupe oko 21.000 rupija, a uz dobijenih još 10.000 rupija od porodice devojčice, celokupnih 31.000 rupija se čuva kao fiksni depozit za devojku.

sadnja drveca

Youtube /Print scren

sadnja drveca, Foto: Youtube /Print scren

Roditelji devojčice, osim što zasade drveće za svoju novorođenu ćerku, potpisuju zakonsku izjavu da će njihova ćerka dobiti celokupno obrazovanje i da se neće udati pre nego što napuni 18 godina.

Kako bi dodatno objasnio svoju inicijativu, Palival dodaje da se svake godine u Piplantriju rodi oko 60 devojčica, ali da u više od polovine slučajeva, roditelji nerado prihvataju žensku decu zato što ih smatraju manje vrednim i većim izdatkom.

Stoga je ovaj program sadnje drveća svojevrstan način da se ohrabre porodice da slave rođenje ženske dece i da se bore protiv duboko ukorenjene kulture abortusa u ovoj zemlji.

Studija iz 2011. godine je otkrila da je niz od 12 miliona prekida trudnoće zbog neželjenog (ženskog) pola prekinut u poslednjoj deceniji.

Indija, kultura, žena

Shutterstock

Indija, kultura, žena, Foto: Shutterstock

Indijska vlada je preduzela više mera kako bi sprečila abortus usled neželjenog pola: zabranili su testiranje pola fetusa, kao i postojanje miraza, zbog kojih roditelji žensku decu posmatraju kao veći izdatak koji zahteva više ulaganja i novca.

Pokrenut je i program, koji se zove Beti Bačo (Sačuvajmo naše ćerke, edukujmo naše ćerke) 2014. godine pogotovo u oblastima gde je podela na polove posebno izražena.

Pročitajte još: