erupcija vulkana, vuklan, dim, lava
Twitter prin. screen
erupcija vulkana, vuklan, dim, lava

Twitter prin. screen

erupcija vulkana, vuklan, dim, lava, Foto: Twitter prin. screen

Vulkan La Soufriere počeo je pokazivati znakove aktivnosti još u decembru, a vlasti su raselile stanovništvo od četvrtka 8. aprila.

Od tada su erupcije pojačane, a oblaci pepela i dima prigušile su ostrvo koje ima više od 110.000 stanovnika.

Nacionalna organizacija za upravljanje vanrednim situacijama (NEMO) objavila je ažuriranja na Fejsbuku, rekavši da vulkan proizvodi opasne "piroklastične gustine struje." To su brzi tokovi otpadaka i pepela koji mogu putovati stotinama metara u sekundi.

UVISeizmički istraživački centar, koji nadgleda zemljotrese, vulkane i tsunamije u istočnim Karibima, rekao je da će se eksplozije verovatno nastaviti i potencijalno se povećati.

Susedna ostrva šalju pomoć onima koji su zaglavili na St Vincentu, ali UN su upozorile da se nazire humanitarna kriza.

Kako je preneo BBC Njuz, Didier Trebuck, stalni koordinator UN-a za Barbados i istočne Karibe, rekao je novinarima u sredu: "Suočeni smo sa situacijom sa velikom dozom neizvesnosti, a takođe i sa humanitarnom krizom koja raste i koja će se možda nastaviti nedeljama, mesecima. "

La Soufriere nije eruptirao od 1979. godine, kada je vulkanska eksplozija videla da su krhotine bacane u vazduh hiljadama stopa, a neki od njih stigli su i do Barbadosa, stotinu kilometara dalje.

Američka ambasada je u saopštenju za štampu saopštila da Roial Karibijan Kruz sarađuje na besplatnoj evakuaciji američkih građana nasukanih na ostrvu.