egipat, homoseksualci
Wikipedia
egipat, homoseksualci

Wikipedia

 Foto: Wikipedia

Doroti Edi je zaradila značajnu ulogu u otkrivanju egipatske istorije kroz neka velika arheološka otkrića. Međutim, pored svojih profesionalnih dostignuća, najpoznatija je po verovanju da je u prošlom životu bila egipatska sveštenica. Njen život i rad obrađeni su u mnogim dokumentarcima, člancima i biografijama. Zapravo, Njujork Tajms nazvao je njenu priču „"ednim od najintrigantnijih i najubedljivijih savremenih slučajeva zapadnog sveta u istorijama reinkarnacije."

Varijacije imena Doroti Edi:

Za svoje čudesne tvrdnje Doroti je stekla dovoljno slave širom sveta, a ljudi, koji su fascinirani njenim izvanrednim tvrdnjama i delima, znaju je pod raznim imenima: Om Seti, Omm Seti i i Bulbul Abd el-Meguid.

Rani život Doroti Edi:

Doroti Louise Edirođena je 16. januara 1904. u Londonu. Bila je ćerka Rubena Ernesta Eadi-a i Karoline Mari (Frost) Edi. Pripadala je porodici niže srednje klase, jer je njen otac bio majstor krojač tokom edvardijanske ere.

Dorotiin život se dramatično promenio kada je sa tri godine pala niz stepenice i porodični lekar proglasio je mrtvom. Sat vremena kasnije, kada se lekar vratio da pripremi telo za pogrebnu kuću, zatekao je malu Doroti kako sedi u krevetu i igra se. Ubrzo nakon toga, počela je da razgovara sa roditeljima o ponovnom snu o životu u ogromnoj zgradi u koloni. U suzama je devojčica insistirala: "Želim da idem kući!"

Sve ovo ostalo je zagonetno sve dok je sa četiri godine nisu odveli u Britanski muzej. Kada su ona i njeni roditelji ušli u egipatske galerije, devojčica se otrgla od majčinog stiska trčeći divlje hodnicima ljubeći stopala drevnih statua. Pronašla je svoj "dom" - svet drevnog Egipta.

Iako nije mogla da priušti visoko obrazovanje, Doroti se potrudila da otkrije što je više moguće o drevnoj civilizaciji. Često posećujući Britanski muzej, uspela je da nagovori eminentne egiptologe kao što je Sir E.A. Vallis Budž da je neformalno podučava osnovama drevnih egipatskih hijeroglifa. Kada joj se ukazala prilika da radi u uredu egipatskog časopisa objavljenog u Londonu, Doroti je iskoristila šansu.

Međutim, brak je ubrzo bio u nevolji, barem delimično jer se Doroti sve više ponašala kao da živi u drevnom Egiptu kao i ako ne više od moderne zemlje. Rekla je svom mužu o svom "životu pre života" i svima kojima je bilo stalo da ih slušaju da je oko 1300. pre n. E. Bila devojčica od 14 godina, Bentrešit, ćerka prodavca povrća i običnog vojnika, koja je izabrana za šegrta devičanska svećenica. Zapanjujuće lepa Bentrešit zapela je za oko faraonu Seti I, ocu Ramzesa II Velikog, od koga je zatrudnela.

Priča je imala i tužan kraj, umešala se u ono što bi se moglo smatrati činom zagađenja sveštenicom hrama izvan granica, Bentrešit je počinila samoubistvo. Faraon Seti slomljenog srca, duboko dirnut njenim podvigom, zakleo se da je nikada neće zaboraviti. Doroti je bila uverena da je ona reinkarnacija mlade svećenice i počela je da se naziva "Omm Seti" što na arapskom doslovno znači "Majka Seti".

Izuzetna otkrića Doroti Edi iz egipatske istorije:

egipat, horus, horusovo oko

Pinterest pr. sc.

egipat, horus, horusovo oko, Foto: Pinterest pr. sc.

Uznemiren, imam Abd el-Meguid se razveo od Doroti Edi 1936. godine, ali ona je taj korak shvatila polako i uverena da sada živi u svom pravom domu, nikada se nije vratila u Englesku. Da bi podržala svog sina, Doroti se zaposlila u Odeljenju za antike, gde je brzo otkrila izuzetno znanje o svim aspektima drevne egipatske istorije i kulture.

Iako se smatrala izuzetno ekscentričnim, Edi je bila vrhunski profesionalac, izuzetno efikasna u proučavanju i iskopavanju drevnih egipatskih artefakata. Uspela je da nasluti bezbroj detalja drevnog egipatskog života i pružila je izuzetno korisnu praktičnu pomoć pri iskopavanjima, zbunjujući kolege egiptologe svojim neobjašnjivim uvidima. Tokom iskopavanja, tvrdila bi da se seća detalja iz svog prethodnog života, a zatim bi dala uputstva poput: "Kopajte ovde, sećam se da je drevni vrt bio ovde ..." Kopali bi i otkrivali ostatke davno nestalog vrta.

U svojim časopisima, koji su se držali u tajnosti sve do posle njene smrti, Doroti je pisala o brojnim posetama u svojim snovima duha svog drevnog ljubavnika, faraona Setija I. Primetila je da ju je u 14. godini mumija iznervirala. Seti - ili barem njegovo astralno telo, njegov akh - posećivao ju je noću sve češće tokom godina. Studije drugih računa o reinkarnaciji često primećuju da je u ove naizgled strasne poslove često umešan kraljevski ljubavnik. Doroti je obično pisala o svom faraonu na faktičan način, na primer, "Njegovo veličanstvo svraća na trenutak, ali nije mogao da ostane - bio je domaćin banketu u Amentiju (nebo)."

Doprinosi Doroti Eadi na svom polju bili su takvi da vremenom njene tvrdnje o sećanju na prošli život i obožavanje drevnih bogova poput Ozirisa više nisu smetale njenim kolegama. Njeno znanje o mrtvoj civilizaciji i ruševinama koje su okruživale njihov svakodnevni život steklo je poštovanje kolega profesionalaca koji su u potpunosti iskoristili nebrojene slučajeve kada im je njeno "sećanje" omogućilo važna otkrića, nadahnuće za koje se nije moglo racionalno objasniti.

Pored pružanja ove neprocenjive pomoći tokom iskopavanja, Doroti je sistematski organizovala i arheološka otkrića koja su ona i drugi došli. Radila je sa egipatskim arheologom Selimom Hasanom, pomažući mu u njegovim publikacijama. 1951. godine pridružila se osoblju profesora Ahmeda Fakhria u Dahšuru.

Pomažući Fakhriju u istraživanju piramidalnih polja velike memfitske nekropole, Doroti je pružila znanje i uredničko iskustvo koje su se pokazale dragocenim u pripremi terenskih zapisa i konačnih objavljenih izveštaja kada su se na kraju pojavili u štampi. 1952. i 1954. godine, Dorotiine posete velikom hramu u Abidosu uverile su je da je njeno dugo ubeđenje da je bila sveštenica u prethodnom životu apsolutno tačno.

Penzionisani život Doroti Edi:

1956, nakon molbe za premeštaj u Abidos, Doroti je tamo mogla da radi po stalnom zadatku. "Imala sam samo jedan cilj u životu", rekla je, "a to je bio da odem u Abidos, da živim u Abidosu i da budem sahranjena u Abidosu." Iako je trebalo da se povuče 1964. godine sa 60 godina, Doroti je napravila snažan slučaj da zadrži zaposlene tokom dodatnih pet godina.

Doroti Louise Edi u starosti

Kada se konačno povukla 1969. godine, nastavila je da živi u siromašnom selu Araba el-Madfuna pored Abidosa, gde je dugo bila poznata figura i arheolozima i turistima. Morala je da se izdržava od zanemarive penzije od oko 30 dolara mesečno, živela je u nizu seljačkih kuća od opeke od blata koje su delile mačke, magarci i zmijski ljubimci.

Abidosov hram, egipat

Wikipedia

Abidosov hram, egipat, Foto: Wikipedia

Samo nekoliko minuta hoda od hrama, provela je tamo bezbroj sati u svojim godinama koje su se nizale, opisujući turistima njegove lepote, a takođe deli svoj ogromni fond znanja sa gostujućim arheolozima. Jedan od njih, James P. Allen, iz Američkog istraživačkog centra u Kairu, opisao ju je kao sveticu zaštitnicu egiptologije, napominjući, "Ne znam za američkog arheologa u Egiptu koji je ne poštuje."

Smrt Doroti Edi - Om Seti:

U poslednjih nekoliko godina, Dorotiino zdravlje je počelo da posustaje jer je preživela srčani udar, slomljeno koleno, flebitis, dizenteriju i nekoliko drugih bolesti. Tanka i krhka, ali odlučna da završi svoje smrtno putovanje u Abidosu, osvrnula se na svoj krajnje neobičan život, insistirajući: "Bilo je više nego vredno. Ne bih želela da promenim ništa. "

Kada ju je sin Seti, koji je u to vreme radio u Kuvajtu, pozvao da živi sa njim i njegovo osmoro dece, Doroti je odbila njegovu ponudu rekavši mu da je živela pored Abidosa više od dve decenije i da je bila odlučna da umre i bude sahranjen tamo. Doroti Edi umrla je 21. aprila 1981. godine u selu pored svetog hramskog grada Abidosa.

U skladu sa drevnom egipatskom tradicijom, njen grob na zapadnoj strani njene bašte imao je na čelu izrezbareni lik Izide raširenih krila. Eadi je bila sigurna da će nakon njene smrti njen duh otputovati kroz kapiju na Zapad kako bi se ponovo ujedinio sa prijateljima koje je imala.