Korona
EPA/SERGEI CHIRIKOV
Korona

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Korona, Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Pre godinu dana je vozila rolere, putovala i bila je dobar primer zdravlja. Posle 4 nedelje pod respiratorom, vozi se u invalidskim kolicima i potrebna joj je stalna nega. A ipak ima sreće jer je čudesno pobedila KOVID, iako joj lekari praktično nisu davali nikakve šanse.

Probudila se iz kome nakon 4 nedelje borbe protiv KOVID-a: Osećala sam se kao da imam nekoliko stotina kilograma, nisam mogala ni prst da pomerim.

- Bilo je to kao brzi rez. Jednog dana sam bila zdrava i u formi, prelazila sam kilometre, a sutradan sam bila u bolnici u komi, povezana sa respiratorom - kaže Alina Abramczik (65). U novembru je odvedena u Vojnu bolnicu u Bidgošću, gde je u kritičnom stanju provela 48 dana, četiri nedelje u komi, spojena na respirator.  Njena prognoza je bila praktično nula. Samo 7 procenata pacijenata se oporavlja. Dobro je što nisam znala za to kad je moja majka bila povezana s tim - seća se njena ćerka Marta.

Porodica nije mogla da razgovara sa gospođom Alinom, da je vidi, zagrli, bilo je teško saznati nešto telefonom od lekara. Koronavirus je napao neočekivano i krajnje perfidno.

- Lekari su učinili sve da preživim i hvala im puno - kaže dirnuta pacijentkinja. - Tada sam samo morala da se molim da se moja majka izvuče iz toga. Zamolila sam Boga da mi ne uzima najvažniju osobu u životu. To su bile najgore nedelje u mom životu - priseća se Marta.

Danas je gospođa Alina kod kuće. Koristi invalidska kolica, potrebna joj je stalna nega i intenzivna rehabilitacija, ali ne odustaje. - Kada sam se probudila iz kome, osećala sam se kao da imam nekoliko stotina kilograma, nisam mogala da podignem ruku, pa ni prst. Telo je bilo poput olova, borila sam se za svaki dah - kaže o strašnoj bolesti.